Нов скандал в Кан

Нов скандал в Кан | StandartNews.com

Кейт Бланшет и Емили Блънт изригнаха: Това е дискриминация

Забраниха равните подметки по червения килим на "Кроазет"

Необичаен и сериозен скандал се завихри отново на международния кинофестивал в Кан. Актриси от първа класа изригнаха, че са обект на дискриминация. Причината - по червения килим на 68-ото издание на елитния форум бяха забранени обувките с равни подметки. Организаторите на галапрожекциите не позволявали на дамите да влизат в залите, ако не са на патъци върху висок ток. Някои от по-възрастните звезди са изтъкнали дори здравословни проблеми и са отказали да сменят чепиците си.

Заради бунта си обаче не са успели да гледат върло феминисткия филм "Керъл" с Кейт Бланшет. Тя и Емили Блънт веднага са реагирали, че това е тотално недопустимо. "Ако трябва да сме честни, всеки предпочита ниски обувки. Това, което се случи тук, е много разочароващо", коментира Блънт преди премиерата във вторник на новата лента с нейно участие Sciario. Бенисио дел Торо, който й партнира, се солидаризира с колежките си. Той обеща, че също ще обуе високи токчета в знак на протест.

Говорител на фестивала потвърди: "Правилата не са се променили през годините - смокинг и официална рокля за официалните прожекции. Няма специфично споменаване нито за женските, нито за мъжките обувки". А директорът на форума Тиери Фремо нарече слуховете неоснователни.

Награди за бг кинаджии

Наши кинаджии бяха отличени в Кан в годината, в която родното седмо изкуство празнува 100-ия си рожден ден. Проектът "Нанук" по сценарий на Милко Лазаров и Симеон Венциславов с продуцент Веселка Кирякова спечели наградата Skript East - състезанието между истории на автори, които идват от Изтока. Екипът ще получи символичните за световната тематична индустрия 10 000 евро - но най-важни, естествено, са престижът, дебатът и контактите с нейните действителни лица и изпълнители. Според артистичния директор на Script East Дариуш Яблонски качествата на сюжета са изключителни и всички консултанти на паневропейската програма са ги похвалили до небесата. "Колеги от Европа, САЩ и Канада ни поканиха да снимаме с тях", беше развълнувана Веселка Кирякова вчера по телефона от Лазурния бряг.

"Нанук" бе представен миналата година на София филм фест и бе обявен за номер едно. Сега се очертава като един от най-очакваните филми в Централна и Източна Европа - особено след категоричния успех на Милко Лазаров с предишния му филм "Отчуждение".

С награда беше удостоен и режисьорският дебют на Максим Генчев "Дякон Левски". Мощно оплюваната продукция на актьора взе приз за най-добър документален филм, базиран на истинска история, който му беше връчен от принцеса Анджелик Моне от Акитен, Франция. Тя е учредител и директор на фестивал във фестивала в Кан. "Беше голяма изненада за нас", сподели Максим Генчев.

Има още една българска връзка на Лазурния бряг - страхотната Таня Вучкова във френския "Сериз", сниман изцяло у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай