Нева Кръстева се завръща

Легендарната органистка обира овации в зала „България“

Нева Кръстева се завръща | StandartNews.com

Легендарната органистка професор Нева Кръстева се завръща на сцената на зала „България“ с програма, събрала шедьоври на Лист, Букстехуде, Бах, Шостакович и Месиен. Концертът е на 13 септември от 19 часа. 

Забележителната кариера на Нева Кръстева започва в средата на 70-те години на XX век, когато в зала „България“ е монтиран настоящият орган, превърнал се в символ на залата и на класическата музика изобщо. Именно тя е първият музикант, имал честта да свири на него. Следват множество концерти и записи, превърнали я в най-известния български органист.

Нева Кръстева е от семейството на музикалния историк и публицист Венелин Кръстев и пианистката и музикален педагог проф. Люба Обретенова-Кръстева. Майка ѝ е сестра на Александър Обретенов и Светослав Обретенов. Нева завършва Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ с музикознание и орган, владеенето на който усъвършенства при известния органист Иржи Рейнбергер в Прага и след това в Цюрих. Тя е организаторът на първия клас по орган в България. Член е на Баховото общество в Лайпциг. Репертоарът ѝ обхваща както музиката от епохата на Барока и Романтизма, така и тази от XX век.

Концертът - след близо 20-годишното отсъствие на органистката от зала "България" - е от афиша Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Той илюстрира отлично нейните интереси. Любопитен факт е, че по време на месеците изолация Нева Кръстева не прекъсва своите всекидневни репетиции, съобразявайки се с всички предписани мерки. Тези репетиции не позволяват залата да заглъхне напълно и създават усещане за живот и оптимизъм, че хубавото предстои. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай