Неделя,

НБУ с поклон пред Милчо Левиев

От: Агенция Стандарт, фото Ани Петрова -
171
НБУ с поклон пред Милчо Левиев
A
A
A

Емоция и джаз представиха участниците в Галаконцерта на майсторския клас на Вики Алмазиду, последната муза на музикалния гений Милчо Левиев, посветен на професора. 16 млади певци, гост-изпълнители и музиканти превърнаха вечерта в истински празник на джаз, поп и уърлд музиката на откритата сцена в двора на Нов български университет.

„Този клас се посвещава от мен, от НБУ, от всички наши студенти и музиканти на нашия учител, ментор, приятел, на различния, но честният, на смелия, на дръзкия, на прямия в живота и музиката човек. На човека, който зачиташе най-вече приликите, а не разликите между хората, музиките, религиите и  расите. Това се усеща и струи в неговата музика, и всички ние го чуваме. Тя е достатъчно нестандартна, какъвто беше и самият той – Милчо, нашият Милчо. Милчо Левиев!“. С тези думи Алмазиду откри Галаконцерта, в който бяха представени някои от емблематичните произведения на Левиев – „Bulgarian Folk Song”, “Don’s Song” и “Shadow” в изпълнение на Алмазиду.

Трима от възпитаниците на майсторския клас – Ралица Тонева, Евангелия-Теодора Кукра и Мария Димитрова, получиха стипендии от фонд „Милчо Левиев и Вики Алмазиду“. Университетът връчи специална награда на Сияна Калоянова.

Галаконцертът беше съпроводен от джаз бенд, съставен от известни български музиканти, участвали в предишни майсторски класове на Левиев и Алмазиду, сред които Велислав Стоянов (тромбон), Юлиан Янев (пиано), Тодор Бакърджиев (тромпет), Виктория Кирилова (бас), Исак Бенбасат (ударни инструменти), Александър Михайлов (саксофон и кавал), Александър Васев (пиано) и други.

От 2006-а Вики Алмазиду и Милчо Левиев провеждат Лятна музикална джаз академия в НБУ. Двамата дълги години се грижеха за израстването на младите таланти чрез тази платформа в университета. След смъртта на маестро Левиев, Алмазиду продължава мисията му да среща младите музиканти със стандартите на джаза.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com