Напусна ни голямо име, автор на "Свестните у нас считат за луди"

Светозар Жеков беше сред най-големите критици на времето

Напусна ни голямо име, автор на "Свестните у нас считат за луди" | StandartNews.com

Светлозар Жеков е починал внезапно на 20 април, съобщи проф. Кирил Топалов. 

Най-близък приятел, талантлив и проникновен литературен критик, чудесен преводач, издател на "Перо" (първото българско частно издателство, още в зората на демокрацията), дългогодишен ръководител на редакция "Поезия" в Националното радио, редактор в издателство "Български писател" и списание "Пламък", директор на Националния център за книгата в Министерството на културата, обичан преподавател по българска литература, истински интелектуалец.

С полемичното си перо винаги е защитавал високите естетически критерии при оценката на българската литература като важен фактор в градежа и развитието на българската духовност.

Роден е в Пловдив на 30 януари 1951 година. Завършва българска филология в Софийския държавен университет.

Работи като редактор и завеждащ редакция "Поезия“ в Главна редакция "Култура“ на БНР, в списание "Пламък“, издателство "Български писател“, като асистент по нова българска литература в Софийския университет и като директор на Националния център за книгата при Министерство на културата.

Член е на Съюза на българските журналисти, на Съюза на преводачите в България (председател на секция "Поезия“ (1984 – 1986), член на Управителния съвет (1989 – 1991), член-учредител на Асоциацията на българските книгоиздатели.

През 2005 г. е избран за член на European Union Publishers’ Forum. През същата година е номиниран за представител на България в проекта COST A32 "Open scholarly communities on the WEB“, в който е избран за член на Управителния съвет.

Участва активно в демократизацията на страната след 1989 г. Полемичните му статии "Свестните у нас считат за луди“, "И свет во тме“ и "На кръстопът“, публикувани в самото начало на промените, предизвикват обществен дебат за необходимостта от демократизация на културата.Заедно със Стефан Савов и Александър Шурбанов създава един от първите клубове за демокрация в България – Клуба за демокрация при СПБ (декември 1989 г.).

Заедно с журналиста Юрий Лазаров ръководи Медийния съвет на СДС в предизборната кампания на ОДС (1997).

Не е членувал и не членува в политическа партия.

Опелото и поклонението ще се състоят в понеделник, 25 април, от 13,00 ч. в църквата на Централните софийски гробища "Успение Богородично".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай