Модерната приказка на Салман Рушди

Модерната приказка на Салман Рушди | StandartNews.com

Писателят влиза в ролята на Шехерезада в навечерието на празниците

Салман Рушди влиза в ролята на Шехерезада. На 21 декември на родния пазар излиза неговата модерна приказка "Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи". Критиците оценяват книгата като "истински шедьовър - ерудиран, дързък и безкрайно забавен разказ за необикновената същност на обикновеното". Страниците са населени с джинове - загадъчни създания от бездимен огън, които понякога се прокрадват в човешкия свят и дори превземат Манхатън. С философи, които спорят от отвъдното. С хора, които блуждаят над земята. Всички обаче имат грехове. Подкупността и порокът избиват в издайнически обрив по кожата на виновниците. В странната галерия от персонажи омайна прелъстителка придобива могъща сила, за да се сражава с най-жестоките злодеи на всички времена. Героичен епос или сатиричен роман алегория с аромат на вълшебство?

Британският писател от индийски произход е ненадминат в изкуството да внушава свои версии за действителността. Името на Рушди нашумя след премиерата на романа му "Среднощни деца", за който получи наградата "Ман Букър" през 1981-а. Осем години по-късно неговите "Сатанински строфи" предизвикаха гневна реакция в ислямския свят, а иранският аятолах заклейми Рушди като "вероотстъпник" и издаде прословутата фетва - религиозна смъртна присъда. През 2007-а британската кралица удостои писателя с рицарско звание за приноса му към литературата. Стилът на Рушди прелива от исторически мистификации и препратки към митологията, а темата за съжителството и противоречията между Изтока и Запада е основна в произведенията му. Често го определят като магически реализъм, примесен с исторически измислици. Те напират в "Срам" (1983), "Последната въздишка на мавъра" (1995), "Земята под нейните нозе" (1999), "Ярост" (2001), "Шалимар клоунът" (2005), "Чародейката от Флоренция" (2008).

Идва бестселър на "Ню Йорк таймс"

"Нещо по въпроса за медузите" е книгата, за която отвъд океана напоследък се леят литри със суперлативи. Творбата на Алисън Бенджамин излиза в САЩ през септември 2015 г. и само месец по-късно влиза в топ 10 на класацията за детски романи на вестник "Ню Йорк таймс" и списание "Тайм". Тя с сред номинираните за националната литературна награда на САЩ за 2015-а, както и за приза на портала Goodreads. Списание "Буклист" нарежда "Нещо по въпроса за медузите" сред 10-те най-добри дебюти. Положителните рецензии са в най-авторитетните тематични издания. "Пъблишърс уикли" определя романа като "блестящ пример за паденията и възходите на детството, но е и свидетелство за величието на необятната природа", а "Ню Йорк таймс бук ревю" пише: "Децата не само ще научат много от тази книга. Тя дълбоко ще ги развълнува". 12-годишната Сузи е убедена, че единствено тя има обяснение за смъртта на съученичката си Франи. Смазана от загубата на най-добра си приятелка и измъчвана от разрива между тях, девойката се оттегля в мълчаливия свят на въображението си. За да докаже, че Франи се е удавила, защото е била опарена от медуза, Сузи решава да отиде сама на другия край на Земята. Докато подготвя тайното си пътешествие, ще научи поразителни неща за Вселената и ще открие любовта и надеждата съвсем близо до себе си. Неслучайно Алисън Бенджамин е отраснала в покрайнините на Ню Йорк в порутена стара къща, която съседите мислели за обитавана от духове. Като дете прекарва часове наред в ловене на буболечки и жаби. "Нещо по въпроса за медузите" е плод на нейната възхита от природата. Преди първата си самостоятелна книга, тя е съавтор на мемоарите на ХИВ-позитивната Пейдж Раул и на бестселъра "Вратарят" на американския професионален футболист Тим Хауърд.

"Пиша за астрофизици и спортисти, за изследователи на Космоса и на Арктика, за геолози и психолози. И за страхотни деца. Светът е сложен и неразбираем, но е изпълнен с очарование и чудеса", казва Алисън.

Скандалният Хенри Милър

Sexus, Plexus и Nexus - трите части на култовото произведение на Хенри Милър "Разпятие в розово" излизат за първи път в луксозен том. Изданието без аналог е от колекцията "Америка XX" на "Парадокс". Прекрасният предговор е на професор д-р Владимир Трендафилов. Името на Милър е клише в попкултурата, което тутакси се асоциира с истории за разюздан секс, реки от алкохол, бохемски разточителства... Премиерата на "Сексус" е през 1949 г. - в парижкото "Олимпия прес" на Морис Жиродиас.

Той на мига провокира съдебен процес. Властите го заплашват със затвор, но все пак се отървава само с глоба. Сексът обаче влиза категорично в сюжетите на Милър, разбива естетическото благоприличие и взривява с "мръсни" думи. Естествено, това не е самоцелно. "Неприличният" език стреля в лицемерието на доброто общество. И в наивистичната вяра, че словото би било истинско литературно и морално чисто, ако в него няма скандални фрази за гениталии. Жизненост, смисъл и свобода - това изразяват произведенията на Милър. Джордж Оруeл пише: "Той все едно казва: Да изпием до дъно каквото има." Неслучайно Милър създава нов жанр - хибрид между роман, мемоар и репортаж.

Така цяла Америка се превръща в панорама от лица, събития, проблеми - действителност и фикция, извисено и плебейско. Малко по-късно в този стил го следват Джак Керуак, Алън Гинзбърг, Уилям Бъроуз, Чарлз Буковски и други от бийт поколението. Всъщност авторът на двата "Тропика" е автентичен гуру на момчетата, излезли на пътя.

Роалд Дал провокира хлапетата и родители

"Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия" е специалното издание с цветни илюстрации от Куентин Блейк, което българските почитатели на суперразказвача Роалд Дал очакват с нетърпение. Това е истинско предизвикателство, което малчуганите и родителите ще изживеят заедно. Прекрасният том на "Ентусиаст" е несравним с всичко останало, написано от Дал. Събрани са 50 любими рецепти на малки и големи - топла грахова супа, ароматни спагети с червеи, пухкава бъркана тиня и освежаващ бонбоскоч. Примерните менюта са брилянтни, има и полезна информация за преобразуването на тегло и течности от една мярка в друга. Пише дори как да си приготвим среднощна закуска, в случай че се събудим гладни по никое време. А ако сте фенове на писателя, със сигурност познавате фермера Бънс, Уили Уонка и семейство Тъпашки. Фелисити, съпругата на писателя, споделя: "Всеки почитател на Роалд Дал с удоволствие би гризкал страниците на книгите си, за да разбере какъв е вкусът на киселчетата, захарните смукалки или гъделичкащите стомаха вкуснотии"!

Любопитните кулинарни факти за Роалд Дал допълнително ще засилят интереса на всеки малък читател. Всеки почитател на Разказвач №1 в света трябва да притежава тази невероятно вкусна книжка!

Кримка от бащата на Мечо Пух

А. А. Милн не е автор само на детската класика "Мечо Пух". Преди да създаде Пух, Прасчо, Тигър и компания, той написва криминален роман, считан за образец в жанра "убийство в заключена стая". "Тайната нa "Ред Хауз" е първата и единствена детективска история от Милн. Измисля я през 1922-а за баща си, почитател на заплетените интриги. "В реалността най-добрите детективи и престъпници са професионалисти с голямо его и мегаломански амбиции, но моят герой е обикновен аматьор, въоръжен единствено с авантюристичен дух и забележителни дедуктивни способности", казва Милн.

Преследването започва с изстрел от пистолет насред парти в имението "Ред хауз". Убит е заможният домакин Марк Аблет. Още с първото си издание книгата постига рекордни за времето си продажби и до 1948 година претърпява 23 издания само във Великобритания.

Книгата у нас, почти 100 години след първото английско издание, е на "Милениум". Преводач е Маргарита Терзиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай