Министърът на културата направи най-важния си ход. Иска 250 милиона

Разкри как се е преборил на Несебър в ЮНЕСКО

Министърът на културата направи най-важния си ход. Иска 250 милиона | StandartNews.com

Министърът на културата Кръстю Кръстев направи най-важния за сектора ход – поиска 250 милиона лева повече от държавата, след като парите за артистите у нас в Бюджет 2023 възлизат на 0.4% от него.

„В целия свят някои от актьорите работят допълнителна работа. Това е част от професията”, посочи културният министър пред Нова тв.

Кръстев нарече филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага” „страхотно постижение на българското кино”. Лентата е родното предложение за „Оскар”.

Ресорният министър коментира и казуса за Стария Несебър.

По думите му той остава в списъка на ЮНЕСКО. Кръстев посочи, че е утвърдена нова граница на старинния град – към нея са прибавени и акваторията на юг и на север от полуострова с неговата подводна археология. „Това се стори много интересно на ЮНЕСКО”, каза още министърът. Той не скри, че заради неспазени предписания за малко културната ценност да изпадне от списъка на организацията.

„Хората бяха твърди, но много добронамерени към нас”, каза още министърът. И допълни: "Ако знаете колко много работа бе свършена през последните няколко месеца". Кръстев обясни, че старинният Несебър е щял да бъде зачеркнат от ЮНЕСКО, защото хора с власт не са си свършили работата, не са изпълнили предписания на световната организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай