Министърът на културата зарадва артистите. Голям скок на заплатите

Големият проблем на културата е, че спряхме да мечтаем, каза Кръстю Кръстев

Министърът на културата зарадва артистите. Голям скок на заплатите | StandartNews.com

Големият проблем на културата е, че спряхме да мечтаем за големите неща, защото се оправдавахме с липса на средства. Но ние трябва да се научим да управляваме тези пари, които ни се дават и да те да работят за нас. Това заяви министърът на културата Кръстю Кръстев в интервю за БНТ. Новият приоритет на ведомството е Законът за културното наследство.

Той благодари специално на лидерите Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, на премиера Николай Денков и  на колегите си в сектора за извоювания рекорден бюджет за култура тази година. Разчетите са със 140 милиона лева повече, като общият бюджет вече е над 530 милиона лева.

80 милиона лева – рекордни средства, отиват за сценичните изкуства, половината от тях ще са за увеличаване на заплатите, каза министър Кръстев.

Има сектори, които имат нужда от сериозна подкрепа като сценичните изкуства. Да, парите са при нас, защото са гласувани от парламента. Сега предстоят финансови процедури за разпределянето им. Ще отидат точно там, където трябва. Някои от субсидиите може да бъдат преведени и до края на януари, ако процедурите го позволяват, уточни Кръстев по повод призива на шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев средствата да бъдат платени до края на месеца.

Надявам се, че всичко ще се случи много бързо. Парите, които отиват за повишаване на заплатите на колегите, ще бъдат осигурени, гарантира министърът на културата. Директорите на културните институти са свободни да боравят със значително повече средства. Те се хората, които ще решат колко и по какъв начин ще увеличат заплатите на работещите в културата, каза той.

Културата винаги има нужда от реформи, защото се развива непрекъснато. Сега културата трябва да бъде обновена и работим за това. Има нужда от непрекъснати реформи, които обаче трябва да бъдат контролирани. Идеите са вътре в реформата, заяви Кръстю Кръстев.

Той съобщи, че директорът на Национален фонд „Култура” ще бъде сменен, като това е част от реформите, които министерството прави.

По повод ротацията на премиерите Николай Денков и Мария Габриел, министър Кръстев заяви, че иска да запази поста си и ще се бори за това. Хората, които са работили с мен и ме познават, знаят, че при мен не всичко е на всяка цена. Но аз отстоявам докрай своите позиции. Аз съм доста твърд човек. Напът сме да направим добри неща за българската култура, каза Кръстю Кръстев.

Той одобрява демонтажа на паметника на съветската армия. Правилно са свалени фигурите– те трябва да се реставрират, да се запазят и да се намери мястото за експонирането им, заяви той.

Никога няма да бъдат изхвърлени на полето в Лозен. Те са в склад, предстои реставрация, допълни Кръстев.

А по отношение на призивите за демонтаж и на пловдивския Альоша, министърът каза: „Не знам дали идва ред на Альоша. Това е решение на общинския съвет и на хората в Пловдив”.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай