Министър Кръстев на ключова среща

Какви си казаха

Министър Кръстев на ключова среща | StandartNews.com

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с посланика на Република Северна Македония Н. Пр. Агнеза Руси Поповска. По време на разговора двамата потвърдиха отличното двустранно културно сътрудничество между държавите ни и обсъдиха възможностите за разширяването и задълбочаването му, съобщават от Министерството на културата.

Като пример за вече осъществени успешни инициативи бе посочена изложбата „105 години Требенище“ в НАИМ - БАН, която е резултат от доброто сътрудничество между археологическите музеи на три страни - България, Република Северна Македония и Сърбия. Н. Пр. Поповска изрази задоволство, че тази изложба е поставила начало на ново сътрудничество между музеите, които вече работят и по общи проекти в ЕС.

Тя отправи покана към министър Кръстев да присъства на откриването на изложбата „Сребърна Тракия“ в Скопие през ноември тази година. В нея ще вземат участие предмети от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и 17 национални, регионални и общински музея от Република България.

Н. Пр. Поповска сподели, че във връзка с избирането на Скопие за Европейска столица на културата през 2028 г. РСМ би оценила да споделим нашия опит. Сътрудничество между фестивалите ни „Варненско лято” и „Охридско лято“ също бе сред обсъдените теми по време на разговора.

Министър Кръстев и Н. Пр. Поповска обсъдиха и възможностите за съвместни събития - концерти, изложби, с които може да се отбележи 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Република Северна Македония през декември.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай