Милена Атанасова: Носим дрехи от желирана тъкан и портокалова кора

Устойчивата мода от рециклирани материи e ключов играч в индустрията, казва експертът

Милена Атанасова:  Носим дрехи от желирана тъкан и портокалова кора | StandartNews.com

Дали и най-изисканата и актуална дреха заслужава да бъде високо оценена и носена, ако нейното производство накърнява съвършенството на природата? Това е само един от риторичните въпроси, които отдавна висят като дамоклев меч в индустрията на елегантността. „Шикът вече има други измерения – облеклата от рециклирани материи стават основен играч в устойчивата мода, спасявайки околната среда. Решаващи са  текстилните иновации, креативните методи за проектиране, уменията в създаването на стил, който е неизбежен елемент от съвременния начин на живот“, коментира за „Стандарт“ дизайнерката, художник и преподавател Милена Атанасова. Еднократната употреба оттук нататък е демоде, повторната на вече съществуващи ресурси подпомага значителното редуцирането на отпадъците. Tворческият и отговорен подход към модата е задължителен, както и образоваността не само на сега навлизащите в нея автори на колекции, но и на потребителите. Неслучайно световни имена създават уникални проекти от рециклирани материи и в името на екологията налагат авангардни тенденции. Така наречената бърза мода остава в миналото, сега е важен дългият живот на облеклата“, добавя Милена Атанасова.

Специално за „Стандарт“ тя представя супер любопитни факти по темата. „Памукът и полиестерът  - извличани от стари дрехи или отпадъци, са сред най-използваните. Ето и някои впечатляващи експерименти, съчетаващи устойчивост и иновации. Piñatex е от влакната в листата на ананасови растения, които принципно се изхвърлят. Този естествен вид кожа се използва за производство на обувки, чанти, аксесоари. Econyl - така се казва рециклираният найлон, се добива от стари риболовни мрежи и промишлени пластмаси. Върши чудесна работа за плажни и спортни модели. Tencel - рециклиран лиоцел, е висококачествен текстилен материал от целулоза, често от евкалиптови дървета. Той е изключително мек, дишащ и устойчив на бактерии, което го прави подходящ за различни видове дрехи. Рециклираният кашмир се произвежда от преработени облекла. SeaCell - рециклирана морска вода и водорасли – е устойчив материал, който има и положителен ефект върху кожата, благодарение на минералите и антиоксидантите във водораслите. Vegea - винена кожа от червените и гъсто оцветени кори и семена на грозде, служи за изработка на обувки, дрехи и аксесоари. Сред иновациите са още кожа от кактус, желирана тъкан, коприна, получена от портокалова кора, пайети от рециклирана пластмаса. Бъдещите нови тъкани ще изискват задълбочени изследвания и страхотни умения за изработка. А разработвaнeтo на собствени материали ще бъде основната сила на всеки дизайнер и всяка марка“.

©mylenaatanassova

Перспективите, предизвикателствата и бъдещето на фешън иновациите в динамичния и бързо променящ се свят Милена Атанасова ще изследва и анализира в семинара "Мода в епохата на устойчивостта" на 30 ноември от 18 часа. В него тя ще представи и коментира модните тенденции 2024-2025. Още интересни факти има във Фейсбук страницата за майсторския клас на Милена Атанасова „Маркетинг и моден дизайн“. Тя повдигна завесата предварително специално за „Стандарт“. „Ще носим  якета от тъкано одеяло, наследено от раклите  на нашите баби, връхни дрехи тип пачуърк, текстурирани жилетки от парчета килим и гоблен. Всеки експеримент с материали обаче трябва да се хармонизира с цветове, форми и текстури. Палта, трансформирани в поли, ще разказват истории, миксирани от различни чувства и култури. Силуетите 2024-2025 ще бъдат деструктурирани с акцент върху напластяването, плътно ще обгръщат тялото. Ще има преосмислянe на древни техники“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай