Петък,

Мариан Бачев допуска безобразия в избора на театрални директори

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
749
Мариан Бачев допуска безобразия в избора на театрални директори
A
A
A

Има хипотеза за злоупотреби на конкурсите за театрални директори, заяви пред бТВ кандидатът за директор на Сатиричния театър Мариан Бачев. Подобни обвинения се чуха и от бившия шеф на Народния театър Мариус Донкин.

Бачев обясни процедурата, по която се оценяват кандидатите. Всеки член от комисията трябва да попълни оценъчна карта, като максимумът е 76 точки. После тези оценъчни карти се взимат от технически лица, изнасят се от залата и се връщат с готов протокол след 40 минути чакане.

„Създаваме следната хипотеза – ако е малка разликата в точките, примерно 30 точки разлика, което е под 4%, тогава се задава въпроса дали изнасянето на оценъчни карти не води до манипулации“, каза Бачев.

Той допълни, че това лесно може да се избегне, ако на гърба на всяка оценъчна карта всеки член на комисията напише името си и се подпише.

„За всички театри през седмицата се случиха едни и същи неща. По-опитните казаха „тук се прави така, то си е така“. Представете си избори, цял ден се гласува, имаш урна с бюлетини. Взимат ти нещата и ти казват: ето ти, протоколът е готов“, каза Бачев.

На въпрос какво е мнението му за видеоклипа на културния министър Атанас Атанасов, Мариян Бачев каза, че когато човек е паднал, той не трябва да бъде ритан.

„След целия кризисен пиар аз хем го съжалявам, хем нищо не мога да направя. Да е на 18 години, да го извиня, но той е на 32, семеен, казват, че носи отговорност. Смятам, че той е бил подведен, но човек сам си избира съветниците“, каза Бачев.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички