Маргарита Стойкова си пробива пъпа заради "Диада"

19-годишната дебютантка иска да бъде максимално автентична като Дида

Маргарита Стойкова си пробива пъпа заради "Диада" | StandartNews.com

Маргарита Стойкова - 19-годишната дебютантка на големия екран, очаровала българската публика с ролята си във филма „Диада“, заради която на световния кинофестивал в Берлин беше обявена за "Европейска изгряваща звезда", вярва, че може да направи всичко в името на седмото изкуство. Момичето, което получи отличието на Берлинале заедно с още деветима млади артисти, впечатлили със силното си първо превъплъщение, може би е родено за кино. Наясно е с целите си и знае как да ги постигне – неслучайно майката на Маргарита коментира в Берлин не само таланта й, но и силната воля. „Винаги настоява на своето. Винаги сме я подкрепяли, защото, когато човек има характер, знае какво иска", казва Надя Стойкова. Маргарита не крие, че Яна Титова е вече идеалът й за режисьор – най-вече защото е актриса и знае как се чувстват колегите й от другата страна на камерата. И защото всичко на терена се случва със спокойствие, усмивка и точност.   

На 7 Маргарита започва да танцува в школата на майка си, но бързо решава, че състезанието не е нейната стихия – предпочита характерните танци, в които може да изяви своята артистичност. Вече на 16 става популярна в социалните мрежи – предлагат й да се включи в онлайн кастинг за поредица от късометражни филми. Дават й репликите, а тя трябва да ги научи за един ден, което никак не е лесно. Използва нощта, за да ги зубри, а в домашните репетиции участва и баба й, която е от Беларус и не знае български. 15 дни по-късно й звънят с добрата новина, че се е преборила за мястото в екипа. А в него са Силвия Лулчева и Васил Бинев, с които снимат две денонощия в София. Много се харесват още тогава, после се срещат и в “Диада”. Но преди това отива на проби за „Татковци“, където трябва да направи две сцени – с Иван Николов и с Кейт Никълс. Така печели привилегията да бъде непослушната тийнейджърка Вени. Седмица по-късно Маргарита се мести в София. В онзи момент е само на 17, но остава сама за месец. Тогава е в началото на 11-и клас – налага се да учи в Пловдив и да живее в София. И става онлайн ученичка. А в „Татковци“ еуфория е пълна. С Иван Николов, с когото в сериала са залепени един за друг, стават неразделни и в извънработно време. Месецът изтича и Маргарита разбира, че няма как да си тръгне от София. Изборът е сериозен, но връщане назад няма - родителите й я подкрепят в решението да да се премести в 33-а езикова гимназия “Света София” в столицата.

Малко преди финала на снимките за “Татковци” Яна Титова, която е режисьор в сериала, пуска онлайн отворен кастинг за новия си пълнометражен филм “Диада”. Маргарита не се колебае нито за миг, но Яна Титова я полива със студена вода – казва й да се яви, но по-скоро ще бъде трупане на опитност, а не възможност за перспектива. Истината е, че Яна Титова има съвсем друга представа за Дида и тя е далеч от Маргарита. Но амбициозната чаровница от Пловдив категорично преминава през всичко изпитания. Междувременно се запознава с Петра Църноречка, която ще стане Ива – най-добрата приятелка на Дида и нейна жертва. Прекарват много време заедно, а Яна изведнъж ги открива като дует. Титова обяснява и на двете, че ако имат смелостта да поемат ангажимента, след като другите кандидатки отпадат, това ще означава пълна отдаденост и лишаване от много неща – на първо място от любимите им телефони.

Подготовката за „Диада“ гълта четири месеца. Яна Титова и Маргарита Стойкова заминават за Ямбол седмица преди старта на снимките. Маргарита трябва да усети града, в който ще се развива действието. И се посвещава на приключението до степен, в която не се колебае да пробие пъпа си в името на автентичността. Дида е тежко предизвикателство не само заради пиърсинга. Тя мечтае да замине при майка си в Щатите и да учи рисуване там, но всичко около нея е лъжа и измама. А Маргарита е израснала сред любов и разбирателство – за разлика от Дида, която е оставена от родителите си сама да се бори с жестокостта на света. Но и двете са биткаджийки – борят се докрай за личната си кауза, въпреки че Дида пада жертва на двубоя със злото. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере сериозна сума пари за самолетния билет. Дори и Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна. И Дида се спуска все по-надолу – от платен секс до ожесточение срещу най-близката до нея връстница.       

Маргарита Стойкова има страхотен късмет, защото в „Диада“, което означава силна връзка между двама, участват отлични актьори - Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Васил Бинев, Жана Яковлева, Цветан Алексиев, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Жаклин Георгиева. А преди да отпътува за Ямбол, Маргарита успява да се потруди седмица и като доброволец в център за помощ на украинци, защото знае руски и много иска да помогне. След „Диада“ се изкушава от идеята да кандидатства в някоя от елитните арт академии в Лондон, но после решава да остане в България. Преди броени дни тя и деветимата й колеги дебютанти, отличени в Берлин, бяха удостоени с честта да се срещнат с кастинг директори и продуценти. Българката със сигурност е успяла да привлече интереса към себе си – неслучайно журито в Shooting Stars на Берлинале вече отбелязва нейното безстрашие като актриса, „изобразяваща многостранен образ по изключителен начин – първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи