Любка Биаджони представя "Ла травиата"

Любка Биаджони представя "Ла травиата" | StandartNews.com

Маестрата дирижира "София симфоникс" на Свети Валентин в НДК

Любка Биаджони дирижира "София симфоникс" на 14 февруари в НДК за "Травиата". В концертното изпълнение на великата вердиева творба пеят италианското сопрано Марта Торбидони, бас баритонът Антон Керемидчиев и тенорът Михаил Михайлов. Красивата музика на гения ще звучи навръх любовния празник. Както винаги, световната маестра ще бъде не с палката в ръка - нейни са режисурата, декорите, костюмите.

Любка Биаджони започва да поставя опери от 2007 г. за фестивала "Херенкимзее" в Бавария, който създава през 2000 г. заедно със съпруга си - нейния колега Енох цу Гутенберг. През 2013-а със своя оркестър "София симфоникс" поставя отново "Травиата" на фестивала "Класик ам зее" в Ерланген - успехът отново е изключителен.

Марта Торбидони е сред най-интересните дами в съвременната класика. Тя пее в цял свят - Джилда от "Риголето", Виолета от "Травиата", Ариадне от "Ариадне в Наксос", Ан Болейн... Била е солист на Софийска филхармония и е участвала в оперни постановки със "София симфоникс оркестра" под палката на Любка Биаджони на фестивалите "Херенкимзее фестшпиле" и "Класик ам зее".

Младият и обещаващ тенор Михаил Михайлов дебютира през 2013 г. с "Реквием" на Верди в "Royal Festival Hall" в Лондон с Кралския филхармоничен оркестър. Пее сола в реквиемите от Моцарт, Сен-Санс и Верди, в "9-та симфония" на Бетовен, Росиниевата "Стабат матер".

В края на 2015 г. спечели гран при на XIX международен конкурс "Романсиада" в Москва.
Антон Керемидчиев прави световна кариера под палката на някои от корифеите в жанра - Джеймс Конлон, Кирил Петренко, Адам Фишер, Лотар Загрозек, Марк Албрехт, Карло Франчи... Пее Жермон от "Травиата", Курвенал от "Тристан и Изолда", Телрамунд от "Лоенгрин", Ескамило от "Кармен" и Яго от "Отело". Сред предстоящите му изяви през 2016 г. са Риголето във Виена, Ескамило в Берлин, участия в Токио, Хонг Конг, Братислава, Вилнюс, Будапеща, Фрайбург, Висбаден. Билети за "Травиата" се продават на касите в НДК и в мрежата на Ticketportal - цените са от 20 до 50 лева.

Любка Биаджони създава "София симфоникс оркестра" през 2013 г. - за да представя високото музикално изкуство на българските музиканти в чужбина. Дебютът пред столичната публика в зала "България" беше на 24 октомври с първата виола на миланската "Ла скала" Симониде Бракони, а на 3 декември формацията излезе в зала номер едно в НДК с векилия Хосе Карерас.

На коледния концерт в Кулмбах, Германия, на 12 декември, 25-минутни овации са изпратили музикантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай