Лора Каравелова се пробва за "Мис България"

Победителката в първия конкурс Люба Йоцова живееше на столичната улица "Омуртаг"

Лора Каравелова се пробва за "Мис България" | StandartNews.com

Първата официална "Мис България" е Люба Йоцова, която печели титлата през 1929 г. Втората ни "Мис" от следващата година е Кунка Чобанова, за която се твърди, че е от Плевен. Според някои слухове тя загива при бомбардировките над София, но според други източници живее до 1979 г., а в разрушенията умира нейна роднина със същото име. 23 години по-рано обаче за приза се бори и легендарната Лора Каравелова. За този период данните са оскъдни и в някои медии пише, че любимата на Яворов също е печелила конкурса. "Това обаче не е точно. Вярното е само, че Лора наистина се е явявала на подобно състезание, но никога не е слагала короната. Стигала е най-много до второ или трето място", беше категоричен пред "Стандарт" правнукът на Петко Каравелов - Петко Дренков. Вярно е обаче, че Лора Каравелова е печелила титлата "Мис София".

Люба Йоцова правеше впечатление на интересна жена до последния си земен ден. Тя ходеше бавно и едва-едва по столичната улица "Омуртаг", където живееше, а после и по "Иван Асен" - докато обикаляше по магазините. Беше скромна, но винаги красива и женствена, дори на преклонната си възраст. Един ден я преведох през пешеходната пътека, занесох торбите й до тях. Тогава тя се усмихна така, както малко жени могат, и ми каза: "Момче, от теб може и да излезе човек".

Люба е родена през 1902 година във Враца. Завършва френски колеж в Русе, а покрай единия си брат, женен за австрийка и живеещ във Виена, знае и немски. На 27 става "Мис България", като подгласнички са й Нора Трифонова от Пловдив и Радка Станишева от Кукуш. Малко по-късно Йоцова се класира втора в Европа. Бие я някаква унгарка. У нас журито тогава е само от сериозни хора - оперната певица Констанца Кирова, скулпторът Андрей Николов, писателят Добри Немиров, проф. Асен Златаров, художниците Стефан Иванов, Никола Маринов, Райко Алексиев и издателят Данаил Крапчев. А първия конкурс го организира именно тогавашният вестник "Зора", чийто шеф е точно Крапчев. "Томасян", една от най-големите цигарени фабрики у нас, пуска на пазара папироси със снимка на "Мис България" върху кутията. Застрахователно дружество "Балкан" пък прави безплатна застраховка "Живот" за 500 000 лева. Последният път, в който я видях, тя още си носеше в чантата неразпечатана кутия цигари с нейния лик.

Малко след като Люба Йоцова става "Мис България", тя среща млад юрист от Софийския окръжен съд. Името му е Васил Веселинов. По-късно двамата се женят и от техния щастлив брак се раждат две деца - момче и момиче. След това Люба

почти изцяло изчезва от обществения живот

и се отдава на семейството си. Такава беше и до последно.

Ето какво разказва за тези случки големият Драган Тенев: "Крачейки към дома си по тихата улица "Омуртаг", случайно мернах малоформатен некролог. Той беше залепен върху електрически стълб в близост до двуетажната къща с номер петдесет и съобщаваше по най-баналния начин, че след дълго и мъчително боледуване на осемдесет и две годишна възраст е починала Люба Йоцова Веселинова, живяла в същата къща. Сигурен съм - никой от младите хора на София днес, като изключим може би нейните съседи, не знае нищо за тази възрастна жена, отишла си безшумно от живота в края на 1987 година. Предполагам обаче, че повечето от тях ще бъдат изненадани, когато научат, че именно тя стана през 1929 г. първата "Мис България". И забележете - не само стана, но и най-достойно защити по-късно честта на българските красавици в Париж, като бе избрана за една от подгласничките на първата следвоенна "Мис Европа" - очарователната унгарка от Будапеща Ержибет Шимон.

Когато Люба Йоцова си дойде у нас от Париж, близо цяла година

беше най-популярното същество в София

Хората я аплодираха навсякъде, дето я срещаха. Приветлива по характер, тя се радваше на техните ръкопляскания и сърдечно поздравяваше всичките си почитатели, а понякога даваше дори и автографи".

Драган Тенев връща лентата в детайлите и събитията през онази епоха.

"Избор на "Мис България"! Никой дотогава не беше чувал подобно нещо! Вестниците обаче дадоха пълна възможност на софиянци да научат

всички подробности и клюки около този избор. Първите им страници зарязаха политическите новини и тема номер едно на всички стана "Мис България"! Неочаквано в ателиетата на най-скъпите и модни шивачки в София постъпиха десетки бързи поръчки за нови тоалети. В най-известния по онова време фризьорски салон на прочутия майстор Анани, който се намираше на улица "Сердика", за първи път се образуваха опашки. Настъпи суетене из магазините за кожи. За бижута. За шапки. И изобщо навсякъде, където се продаваха модни вещи - аксесоари..."

Това е било положението. По-отворени активисти на БКП след години правят нов конкурс за "Мис България", който напълно заслужено е спечелен от прекрасната Бранимира Антонова. Това е изключително красива жена и хроникьорите на столетницата неслучайно искаха да я броят за първата "Мис", но няма как. Така Бранимира остава първата "социалистическа" "Мис България", избрана през 1967 г. Всъщност

чаровното момиче е провъзгласено за "Мис Комунизъм"

Тя е изключително грациозна. От 5-годишна играе балет. Учи в хореографското в София, дебютът й в киното е в "Етюд". Започва да печели награди още на 15. Освен "Мис България", тя става още и "Мис Фестивал" на Световния младежки фестивал в София през 1968 г. Има над 20 участия във филми и тв новели. Между тях са "Мъже в командировка", "Бягство в Ропотамо", "Приключенията на Авакум Захов" и много други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай