Леонид Йовчев в сюрреалистичен сюжет

Леонид Йовчев в сюрреалистичен сюжет | StandartNews.com

Режисьорката Ани Васева, актьорът Леонид Йовчев и философът Боян Манчев са на прага на нова премиера. След "Пиеса за теб" (2014), сега и отново във Френския институт в София на 28 септември от 19.30 часа Лео ще играе моноспектакъла "Малдорор". Текстът за един от най-мрачните и загадъчни образи в модерната литература е по "Песните на Малдорор" на граф дьо Лотреамон в превод на Стефан Гечев.

Героят на Йовчев броди из града, пустошта и океана - амфибия, изверг, любовник на акулата и октопода. Той предвещава апокалипсис, но и изобретява нови форми на живот. Изправен сам срещу света, Малдорор е герой на противостоенето, но и на устояването. Мрачен виртуоз на реториката и парадокса. Моноспектакълът е експеримент в жанра "литературен театър". Следващата премиера е на 7 октомври.
Легендарната за авангардите от последния век творба се появява през 1869-а. Излиза под псевдоним, зад който се крие роденият в Уругвай енигматичен френски поет Изидор Дюкас. Той публикува "Песните на Малдорор", когато е на 23, година преди смъртта си. Половин век по-късно творбата е преоткрита от сюрреалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай