Лени Вълкова – кандидат за Гинес

92-годишната джаз певица е най-възрастният записващ артист в света

Лени Вълкова – кандидат за Гинес | StandartNews.com

Лени Вълкова ще кандидатства за Книгата с рекордите на Гинес като най-възрастния записващ нови творби артист в света. До броени дни ще излезе албумът на 92-годишната певица, осъществен от радио "Jazz FM". В него ще звучат класики в жанра в актуален аранжимент. Дамата не спира да пее и понякога излиза за концерти. Неотдавна тя направи страхотно изпълнение в "Перото". Личната й история е живо кино. В средата на миналия век Лени е солистка на първия професионален джаз оркестър у нас - "Джаз Овчаров", на "Джазът на оптимистите" и "Джазът на младите", на сборната формация на Борис Симеонов в зала "България", на оркестъра на Димитър Ганев.  Гласът на джаз кралицата е обирал овации в зала "България", ресторант "България" и баровете "София" и "Астория", във Военния клуб и Лятното кино, в Модерен театър и в БИАД, в дървения цирк на площад "Св. Неделя"... Страхотната дама е гастролирала из цяла България и из Европа. 

Лени е родена в семейство на македонски българи. След опожаряването на Кукуш цялата фамилия се мести в София, където е сред първите заселници в столичния квартал "Илинден". Лени от дете участва във всички арт програми в училище и в близките читалища.  Учи музика при Дора Мамберг и балет при Николай Фол, а за изпита в Консерваторията я подготвят оперната прима Евгения Марс и нейният син Павел Елмазов. В Музикалната академия учи в класа на професор Иван Попов. След като през  1945-а става първата солистка на джаз оркестъра на Асен Овчаров, работи с Александър Николов-Сашо Сладура, Бенцион Елиезер, Димитър Ганев, Стефан Кованов, Никола Дирацян. През 1947-а неин концерт от "Астория" във Варна се излъчва на живо по радиото. В репертоара ѝ са джаз стандарти, италиански танцувални пиеси, оригинални хитове - "Тихо гасне тая вечер" на Йосиф Цанков, "В планината", "Роза от моята родина", "Знаеш ли, кажи ми", "По цели дни самотна бродя", "Щом пристигне пролетта"... Самата тя е автор и на текстове на песни, има много издадени плочи. Вдъхновява се от американските филми мюзикъли, а любимите й заглавия са „Красавиците на Зигфилд“, „Чатануга Чу-чу“, „Ела на остров Тринидад“. И тъй като Асен Овчаров поддържа връзка с Глен Милър и често получава аранжименти на най-големите шлагери в джаза, Лени изпълнява всичко най-модерно по света. След 1944-а джазът изпада в немилост пред новата власт, въпреки че Лени е пяла на официални сбирки, организирани от Георги Димитров. Разказвала е с усмивка как на една от тях е седяла между маршал Толбухин и генерал Бирюзов.

Звездата от дълги години живее в Лондон със семейството на дъщеря си. Единствено внукът й Джеймс се е посветил на музиката. Самата тя през годините се включва в джем сешъни в столицата на кралството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай