Лекуват с мед мечок алкохолик

В приюта на Бардо най-здрави са танцьорките от Сърбия

Лекуват с мед мечок алкохолик | StandartNews.com

Митко е алкохолик, който гасне с рак на панкреаса. Мариана пък е танцьорка, обиколила всички панаири на родината. Сейда е без едно око и цял живот е гастролирала из Сърбия. Да, това е нещо като старчески дом, подслонил звезди в заника им. Само че артистите са четириноги. Точно така - намираме се в мечия парк в Рила, който преди 13 г. създадоха фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо", както и община Белица. И това лято за 5 дни приютът за танцуващи мецани се превърна в "горска поликлиника". За зъбите на 24 питомци се погрижиха немският стоматолог д-р Марк Лузе и неговата съпруга и асистентка Сабине. Анестезиите бяха поверени на декана на факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков. А благоевградският офталмолог д-р Йордан Тумбев се погрижи за очите на мецаните.
------------------------------
С шест куфара инструменти и лекарства пристигнаха в парка немските стоматолози семейство Лузе. Първо тежките над 150 кг пациенти се изолираха, след това се упояваха - някои със стрелички още в бърлогата. Чак тогава ги качваха на операционните маси, за да бъдат подложени на щателни прегледи.

"Тази година ползвахме нов вид упойка, комбинация от няколко различни. Четириногите заспиваха 5 минути преди интервенцията и се събуждаха 10 минути след нея. Много бързо огромните пациенти стъпваха на краката си и се свестяваха от дълбокия сън", обясни ръководителят на екипа в парка Васил Мадолев. Д-р Лузе призна, че предните зъби на повечето мечки в парка са почти напълно разрушени. Този резултат е не само от възрастта им, но и от лошите условия, при които са били гледани като танцуващи мечки от своите стопани, т.нар. мечкадари. На някои от животните

кучешките зъби са отрязани с ножовка

за да не нараняват собствениците си, което им е причинило изключителни страдания. Доста от мецаните се събудиха с по няколко пломби. В последния ден д-р Лузе прегледа стари свои пациенти, за да се увери как са. На масата легнаха последователно Чарли, Дана, Боби и Стефан. И четиримата се оказаха без усложнения. А с най-здрава захапка се оказаха артистките от Сърбия - Наташа и Сейда. Зъбите на нашенките са толкова развалени най-вече заради факта, че на горните си устни са носели своеобразна юзда, която ги е изпилила, обясниха докторите.

Офталмологът д-р Йордан Тумбев пък сериозно се зае със сръбкинята Сейда и българската й "колежка" Марияна. Сейда през септември ще се оперира и е сигурно, че зрението на едното й око ще бъде спасено. Не така стоят нещата с Марияна. И двата й очни нерва са мъртви и тя ще остане сляпа. Нашата мецана е приета в парка с тежки отклонения в поведението, непрекъснато обикаляла на площ от 2 кв. м. Навикът е придобит от предишния й начин на живот, тъй като е

принуждавана чрез болка и глад

да изпълнява артистични номера.
С тежка съдба е и Митко - жестоко малтретиран от собственика си. Дошъл в Рила с халки на носа и долната си челюст. Раната на устата му оперирал д-р Амир Халил. Това обаче е по-малкият му проблем. Митко се оказа най-болният мечок в Белица. След преглед на ехограф докторите видяха злокачествени тумори около панкреаса му. Митко е с рак и, за жалост, бавно гасне. За един месец е отслабнал с цели 100 кг и в момента тежи не повече от 150 кг. В продължение на дълги години мечокът е танцувал по улиците из страната. Мургавият му стопанин редовно го черпел с алкохол, за да не усеща болка и да се подчинява на командите му. Напоследък в Белица хранят Митко само с мед, за да има сили да се движи из сектора, в който е настанен

Шири се сам на 2 дка, има си отделен басейн

Гледачите много му треперят. "Това ни е работата - да бдим за здравето и спокойствието на 24-те наши мецани, от които само 7 са мъжките. В момента ги храним всеки ден с по 10 кг плодове и зеленчуци, с по 2 хляба, а през ден им даваме по половин килограм пиле, риба или кучешка храна", разказва шефът на екипа в парка Васил Мадолев.

Лунен пейзаж плаши туристите

"Уважаеми бъдещи посетители, при предприемане на пътуване до Парка за танцуващи мечки имайте предвид, че последните 10 км от пътя Белица -Парка засега са в лошо състояние - пътят е четвъртокласен и достъпът до Парка е затруднен.

Извиняваме се за причинените неудобства!". Това са първите 5 реда, които ще прочетете, след като отворите сайта на приюта на Бардо. "В последните години потокът от гости намаля значително заради плачевното състояние на пътния участък, който е осеян не с дупки, а с кратери", жалват се беличани. Служителите в мечия парк също негодуват.

"Миналата година се налагаше да вървим по 2-3 км пеш, тъй като дори с "Нива" не можехме да стигнем", признава шефът на екипа Васил Мадолев. Преди години в силния сезон от пролетта до есента са идвали по 10 000 посетители, а в последните 3-4 г. бройката им е паднала до 3000-4000 души. Фондация "Четири лапи", която стопанисва обекта, е готова да инвестира сериозни средства, за да осигури атракциони за гостите. Но има едно условие - да се ремонтира пътят до мечия парк. Община Белица отдавна чака одобрението на проект за над 15 млн. лева. Той включва и ремонтните дейности на 11-те км. "Ако всичко е наред, през октомври работата ще стартира, а първата ни задача ще е ремонтът на пътя до мечия парк", каза кметът на община Белица Ибрахим Палев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай