Вторник,

Леа Коен написа нова книга за спасяването на българските евреи

От: Иван Ватахов, сн. Фейсбук/Александър Оскар -
2553
Леа Коен написа нова книга за спасяването на българските евреи
A
A
A

В Еврейския културен дом в София се състоя официалното представяне на новата книга на Леа Коен - "Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)", посветена на съдбата на българските евреи в годините на Втората световна война.

Книгата представя конкретни факти и документи и дава отговори на въпроси, касаещи този толкова чувствителен период в съвременната българска история. Изданието е по повод 80 години от спасяването на българските евреи (които ще се навършат през 2023 г.).

Документалната книга „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“ на Леа Коен ще бъде представена в София.

В представянето участваха проф. Александър Оскар, Иванка Гезенко и Михайлина Павлова. Книгата ще е повод и за втора дискусия - на 2 юли 2022 г. в рамките на Sofia Summer fest с Михаил Заимов.

Книгата представя конкретни факти и документи и дава отговори на въпроси, касаещи този толкова чувствителен период в съвременната българска история: Кои са истинските спасители и защо тяхното дело трябва да се помни и предава от поколение на поколение? Защо премълчаването на “тъмната” страна от историята (гоненията на евреите) омаловажава акта на спасението? Защо терминът Холокост (в превод от гръцки - “пълно изгаряне”) означава не само трагичната смърт на евреите в газовите камери на концентрационните лагери, но и един дълъг процес, започващ с ограничаването на гражданските права (Закон за защита на нацията), минава през отнемане на еврейското имущество, изселвания от домовете и накрая завършващ с депортиране в лагерите на смъртта?

След двата романа „Рафаел“ и „Жените от кино Роялъ“, в които Леа Коен представя историята на България от 30-те и 40-те години на миналия век през съдбата на евреите индустриалци, в новата книга са публикувани документални очерци на авторката.

„Изданието е съпроводено с копия на документи, някои от които неизвестни на широката общественост. Трудът е резултат от близо 20-годишни проучвания и е посветен на 80-годишнината от спасението на българските евреи, което ще бъде отбелязано от българската и световната демократична общност в началото на 2023 г.“, коментираха от издателство „Ентусиаст“.

Леа Коен е автор на над 14 книги от 1996 г. досега. Сред тях са 10 романа, сборник с новели и документални изследвания. Част от книгите й са преведени на немски, английски, испански, гръцки, сръбски, румънски, турски, хърватски и македонски език.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com