Лъвици от Европа придърпват червения килим (СНИМКИ)

Красавици от Англия и Франция влязоха в битка със звезди от Холивуд за оскарите на 2015-а

Лъвици от Европа придърпват червения килим (СНИМКИ) | StandartNews.com

Биографичните драми владеят номинациите за 87-ите награди на академията

Най-вълнуващото събитие в света на киното за годината предстои. 87-ите поред награди "Оскар" ще бъдат връчени на 22 февруари в Долби тиътър в Лос Анджелис, а номинираните вече са известни. Борбата за най-добра актриса в главна роля е между САЩ - Джулиан Мур за "Все още Алис", и Рийз Уидърспун за "Моето приключение в дивото", Англия - Фелисити Джоунс за "Теорията на всичко", и Розамунд Пайк за "Не казвай сбогом", и Франция - Марион Котияр за "Два дни, една нощ".

При поддържащите партии конкуренцията е едно към четири в полза (засега) на Холивуд - британката Кийра Найтли ("Игра на кодове") е срещу американките Патриша Аркет ("Юношество"), Ема Стоун ("Бърдмен"), Мерил Стрийп (Into The Woods) и Лора Дърн ("Моето приключение в дивото").

"На седмото небе от щастие съм. Всъщност летя над САЩ със самолет", сподели Джулиан Мур, която вече получи "Златен глобус" за превъплъщението си в жертва на Алцхаймер.

Необикновената история е за успяла жена, която бавно започва да предава мислите и спомените си на мъчителната болест. Само за да открие, че всеки следващ ден е зареден с нов начин да живее и обича. Алис Хаулънд е щастливо омъжена, с три пораснали деца. Тя е на върха на кариерата си като уважаван професор в Харвард, когато започва все по-често да забравя. За изключително независимата дама е трудно да продължи по същия начин, докато постепенно губи представа коя е.

Ролята на Джулиан Мур е мъчителна

но точно в това е предизвикателството пред актрисата, която вече четири пъти е номинирана за статуетката на академията - за главна роля в "Далеч от рая" и "Краят на аферата", за поддържаща - в "Часовете" и "Буги нощи".
Звездата, която днес е на 54, изглежда все така зашеметяващо. Зад гърба си има два разтрогнати брака. Сегашният й съпруг е режисьорът Барт Фройндлих, за когото се омъжи през 2003-та. Те се срещат през 1996-а, но чак след 7 години решават да се венчаят. През това време, докато не са законни съпруг и съпруга, им се раждат Салеб, днес на 17, и Лив, вече на 13. Мур казва, че невинаги е била убедена, че трябва да се омъжи, но винаги е искала да има деца.
Страхотната дама е категорично против твърдението, че актрисите в Холивуд не стават, след като навършат 40. За нея "възрастта е просто цифра". Джулиан вече е преодоляла емоциите около остаряването и вероятните последствия за кариерата й.

"Всъщност става дума за страх от смъртта - мисля, че точно това тревожи повечето хора", казва тя. Червенокоската споделя още, че не бръчките я тревожат, а моментът, в който една жена започва да бъде питана единствено за нейните деца и пластичните й операции. И допълва: "Мъжете не ги питат на колко години са. Нито пък колко наследници имат."
Джулиан Мур е определяна като една от 25-те най-велики актриси и една от най-красивите на 90-те.

Уидърспуун в паника от секссцени

Рийз Уидърспуун изпадала в паника, когато трябвало да заснеме секссцените в "Моето приключение в дивото". Но на всеки актьор в определен момент му се е налагало да преодолее страх или притеснение, твърди самата тя. За биографичната драма на Черил Стрейд по книгата й "В дивото" холивудската звезда е въвлечена в в доста пикантни и интимни кадри.

Докато за някои те не биха били проблем, дилемата пред Рийз е била огромна.

"Трябваше да наема човек, който се занимава с хипноза. Чувах как говорят: "Не искам да гледам как Рийз прави секс. О, може ли да спестим глупостите!". Исках нещата да изглеждат реални. Никой не знае какво се случва зад затворената врата. С Черил ни свързват доста неща - и аз съм била омъжена, и аз съм била разведена. Черил има теория, че всяко нещо, което ти се случва, е част от теб. Има нещо наистина красиво в тази идея", разкрива Рийз пред сп. "Вог". Когато тя прочита за първи път книгата на Стрейд, се обажда на агента си и споделя: "Току-що завърших една от най-вълнуващите истории в живота си. Свържи се с жената, написала тези страници - искам да я прегърна." Още в първото телефонно обаждане думите й към Черил Стрейд са: "Това е най-красивият разказ, който някога съм чувала. Искам да ми се довериш и да го превърнем във филм". После гледа филма седем пъти и всеки път изпада в еуфория.

Носителката на "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра роля във филма за Джони Кеш "Walk the Line" (2005) е от най-високо платените актриси в Холивуд. След седемгодишен брак Уидърспуун се развежда със съпруга си, актьора Райън Филипс, от когото има две деца. А от 2011 г. е съпруга на агента си Джим Тот, от когото е 2-годишният й син.

С играта си в "Не казвай сбогом" Розамунд Пайк се превърна в звезда. Критиците смятат, че това е най-добрата роля в кариерата на 35-годишната актриса. Трилърът по бестселъра на Джилиан Флин, автор и на сценария, дава възможност на Дейвид Финчър ("Боен клуб", "Седем") да се разгърне напълно в изследването на тежко провалил се брак. Главните герои Ник (Бен Афлек) и Ейми са заедно от пет години и са потънали в лъжи и измами един към друг. В деня на юбилея им бременната Ейми изчезва, а Ник постепенно привлича все повече подозрения от полицията и медиите, които си задават един и същи въпрос: дали е убил жена си?

При цялото внимание, което Афлек получава, критиците изрично отбелязват, че именно Пайк е звездата в "Не казвай сбогом" от началото до края. За известната на всички предимно с поддържащи роли британка това е пробив от изключителен мащаб, за което говори и номинацията от академията. Нейната Ейми Дън е покварена жена хамелеон със смайваща притегателна сила, а Пайк изглежда напълно обладана от ролята и внушава усещане за опасност, което не спира да преследва зрителите през целия филм.

Фелисити Джоунс е брилянтна мисис Хокинг

категорични са критици и киномани за играта на англичанката в биографичния "Теорията на всичко". Еди Редмейн - в ролята на нейния съпруг Стивън Хокинг - вече получи "Златен глобус" и също се състезава за "Оскар". Всички са във възторг от лентата, а пресъздаването на тежката съдба на гения получава повече от хвалебствени коментари.
32-годишният британец Еди Редмейн, носител на "Тони", прекарва шест месеца във физическа и психическа подготовка за образа на Хокинг. Той, както и Фелисити, разговарят със семейството на учения, изучават физическите измерения на заболяването. Еди дори прекарва самия снимачен процес в инвалидна количка, мърдайки само малки мускулчета на своето лице - емоциите си пресъздава с поглед.

В момента Фелисити снима с Том Ханкс в екранизацията на "Ад" по Дан Браун. На режисьорския стол е Рон Хауърд. А съвсем скоро завършиха снимките й с Джеймс Франко в "Истинска история".

Неузнаваемата Марион Котияр

наричат вече французойката, след като излезе най-новата лента с нейно участие - "Два дни, една нощ". Братята Жан-Пиер и Люк Дарден без колебание избират за главната роля най-проспериращата млада актриса в родината на Ален Делон. Нейната героиня Сара е съпруга и майка на две деца, която се възстановява след тежко изживяна депресия. Тя е на път да изгуби работата си заради колегите. Те ще получат бонус от 1000 евро само ако шефът им я уволни. Поради тежкото финансово състояние на семейството си Сара решава да ги моли за разбиране. Половината от тях се съгласяват да се откажат от парите, но другите не. Сара в крайна сметка остава без работа. Шефът й я поставя пред ново изпитание - ще я остави в офиса, но ако уволни някой друг вместо нея. Сара обаче отказва.

Две българки в очакване

Две българки също тръпнат в очакване на 22 февруари, защото са в екипа на номинирани ленти. Елиза Иванова е сред художниците на The Dam Кeeper ("Пазачът на язовир"), който се състезава в категорията за късометражно анимационно кино. Тя работи с колегите си от компанията "Пиксар" Робърт Кондо и Дайсуке Цуцуми. Историята е за малко прасенце с професия, значима за обществото в хипотетично бъдеще, в което планетата е почти унищожена. Оцелял е малък град край язовир, а прасето е пазач на водоема. Сценарият е на Дънкан Рамси.

Елиза вече е държала в ръцете си "Оскар". Преди 2 години тя бе част от екипа, създал хитовата анимация "Храбро сърце". Рисувала е основно образите на главната героиня Мерида и нейната майка. Нашето момиче е в САЩ от 8 години, първо в Лос Анджелис, а сега - в Сан Франциско, където работи в студията по анимация "Пиксар". Елиза е участвала и в създаването на филмите "Коли 2" и "Училище за чудовища".

"Когато реших, че ще уча анимация, започна дългото търсене и сравняване на университети в САЩ, Франция, Англия и Канада. "Калартс" ми беше цел от самото начало, тъй като много от най-добрите професионални аниматори и режисьори са следвали там. Приеха ме в още 6 университета, но изборът си остана "Калартс" и Калифорния", разказва талантливото момиче.

Светла Радивоева пък участва в екипа на "Героичната шесторка". Творбата на "Дисни" е номинирана в категорията за най-добър анимационен филм заедно с "Кутийковците", "Как да си дресираш дракон 2?, "Приказката за принцеса Кагуя" и "Песента на морето". Филмчето разказва за странен робот и дете чудо. Приносът на Светла е рисуваният герой Хъни Лемън, специалист по химия. Тя участва и в работата по "Замръзналото кралство", който миналата година взе "Оскар" в този раздел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай