Ламбо открива сцена на кръстопът

Ламбо открива сцена на кръстопът | StandartNews.com

Фестивалът в Пловдив тръгва с партизанския комикс за секси близначките Палавееви

В Пловдив очакват с хъс и любов Стефан Данаилов - следващия четвъртък, 10 септември, той би трябвало да открие поредното издание на "Сцена на кръстопът". Елитният международен театрален фестивал е сред любимите проекти на Мастера.

Стартът е от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов" с драматизацията на Алек Попов и Деляна Манева по неговия роман "Сестри Палавееви". Постановката е на Елена Панайотова. Пробивните и атрактивни госпожици Боряна Братоева ("Седем часа разлика") и Мила Люцканова ("Солунските съзаклятници") са секси близначки, които внасят смут, съблазън и разкол в партизански отряд. Сред мъжете, които се поддават на чара им или го отричат, са Добрин Досев, Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Троян Гогов, Александър Секулов-младши... Екшънът е изпълнен с битки и с предателства, но прелива и от абсурдни и трагикомични ситуации. Идеите бавно, но сигурно са смачкани от настъпващия тоталитаризъм. Кара и Яра се оказват от двете страни на желязната завеса.

В петък от 19 и 30 часа в камерната зала на Драмата, която очаква своето възкресение след пожара през 2013-а, е премиерата на още една бг пиеса - "Няма ток за електрическия стол" от Александър Секулов. В драматургичния дебют на известния журналист и писател играят Калин Врачански и Красимир Доков, режисирани от Лилия Абаджиева. Екзекуторът и осъденият не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Те се изправят един срещу друг, за да решат дали ще се подчинят на света, или ще се опитат да се съпротивляват срещу него. Вечният въпрос е кой определя правилата. Абаджиева за първи път посяга към текст на роден съвременен автор. Всъщност тя е от първите, на които Секулов показва творението си - и тя му предлага да правят спектакъл.
В събота, на 2 септември, от 19 часа в Дома на културата ще гръмнат поредни овации за Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро, които са перфектни в "Свалячи" - прекрасната лирическо-комична работа на популярния и обичан от публиката и дори от критиката Елин Рахнев. Проектът е на Разград, режисьор е Пламен Панев.

Перипетиите на страничните съдии от "Б" футболна група провокират смях, но често през сълзи. Всъщност "Свалячите" своеобразно продължават "Фенове" - най-поставяния текст от актуален драматург, игран в над 30 държави от 2 континента, гледан от хиляди. Рахнев е режисьор на "Любовна афера" от Филип Блазбанд - копродукция между Разград и столичния куклен театър, художник е Стефан Божков, композитор е Жоро от "Остава". Ернестина Шинова и Димитър Баненкин са страхотен сексуално-душевен дует, но се разделят, защото ги е страх от голямата любов. Елин както винаги търси поезията в невъзможните чувства - но май няма как те да станат по-лесни. За Баненкин, завърнал се от Германия, това е втора роля след участието му в "Измяна" във Варна.

Феновете на Теди Москов го очакват с "Каквато ти ме искаш" на Пирандело - една от най-награждаваните постановки на миналия сезон. Теди чете нобелиста както трябва - темата е за маските, които всеки носи или не. Надянати веднъж, те променят същността. Но публиката се пита дали въобще я има. Москов търси кинаджийските внушения чрез мултимедия, смяна на гледните точки и перспектива. Но не само заради това екипът получи два "икара" и три "аскеера".

На 15 септември театър "София" показва премиерно "Ние сме вечни" с режисьор Василена Радева. Пред зрителите в Дома на културата ще излязат студентът от НАТФИЗ Боян Арсов, Мартин Гяуров, Антон Григоров, Симона Халачева, Дария Симеонова, Лора Мутишева. Кирил Буховски миксира литература, лирика и документалност, за да разкаже за философията на 19-годишни младежи. "Пиесата е за оцеляването, за предприемането на последната стъпка, която всеки юноша трбява да направи към следващия етап в живота си. Но заглавието не е израз на горделивост или перчене. Зад него се крие опит на младите да се капсулират, за да избегнат промяната", коментира Буховски.

Чужбинските заглавия в афиша са по класики и хитови автори. Държавната трупа от Анталия идва с Молиер и неговия "Жорж Данден". В "Списъкът" на Дженифър Трамбле - пиеса за страданието, което е здраво вкоренено в плътта - играят Клоди Ариф и Леополдин Юмел, актриса, която свири на пиано, акордеон, укулеле, арфа, флейта. Артистите на "Comme il faut" от Киев предлага фрагменти от мюзикъла "Мерлин Монро. Образ, засенчен от живота".

"Трите мечки" ще зарадват Пловдив с "Дакота", режисирани от Владимир Пенев. Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов и Александра Василева се оплитат в сюрреалистична драма. След претърпяна катастрофа Иполит е дълбоко убеден, че го е споходил ясновидски дар и сънищата му се сбъдват. Един от тях предсказва, че в Дакота предстоят масови убийства - неприятна подробност на фона на онази част от съня, в която начинаещият пророк вижда своята съпруга страстно да се целува с непознат.

Хасковският храм на Мелпомена влиза в маратона и с "Мърлин Мърло" от Николай Коляда. Стайко Мурджев дирижира нашумелите младоци Ирмена Чичикова, Васил Дуев, Радина Кърджилова, Дамян Тенев или Велислав Павлов. Дивата провинциална история - клоняща към гротеска - изскача от самия живот. "Не съм мислил нарочно как да направя картината по-черна, за да плаша хората. Унижените, оскърбените, забравените, нещастните са героите, които виждам наоколо. Знам всичко за тях и те са ми скъпи", казва Коляда.

Двете сестри отчаяно мечтаят да заминат за Москва и да се измъкнат от скучния си провинциален живот. Защо това се оказва невъзможно много преди времето на Чехов? Народният се включва в програмата и с тежката си артилерия - "Петокнижие Исааково" от Анжел Вагенщайн с режисьор Войчех Кобжински от Полша.
Николай Урумов, Албена Колева, Христо Терзиев, Мариус Донкин, Христо Чешмеджиев, София Бобчева и Йосиф Шамли са в компанията на оркестър. Невероятният разказ е за живота на Исаак Блуменфелд, който преминава през две световни войни, три концентрационни лагера и без да напуска родното си място, се оказва последователно гражданин на пет държави. В съдбата му се оглеждат смехът и трагиката, абсурдът и иронията на ХХ век.

Пазарджик излиза с премиерата "Деветият ден" на Венци Кулев с режисьор Владлен Александров. Специалното участие е на Албена Колева и Камен Воденичаров. Безумен орляк от сродници ден след ден ядат и пият, карат се и се изповядват в "любовни", "благородни" и всевъзможни други чувства, докато чакат девет дни - за да извършат първия от поредицата траурни ритуали, както повелява българската християнска традиция. Но тленните останки на "покойния" бай Димитър - заради пропуск в закона, който може да се регулира с подкуп. Между роднините са мрънкащ собственик на малък крайбрежен хотел, селски кмет хитрец, силно податлив на корупционни изкушения областен управител, псевдопоетеса, безхарактерен министерски служител, младо момиче с устремен към Терминал 2 поглед.

На 18 септември "Възраждане" представя "Къщата на гнева", в която осем жени търсят отговори - за свободата на волята, за пътя към щастието, чиято неизменна и задължителна съставка е любовта. Диана Добрева посвещава постановката си на своята майка - актрисата Елизабет Карагеоргиева. Преди да си отиде преди 5 години, тя играе във "Възраждане" в продължение на 15 сезона. В драматизацията са използвани "Домът на Бернарда Алба" и стихове на Федерико Гарсия Лорка, както и поеми от Рафаел Алберти, Мигел Ернандес, Диана Добрева.

На 19 септември е "Жана Д'Арк" на Габрово - авторска драматизация на Петринел Гочев по Шилер, пиесата "Чучулигата" на Жан Ануи, Керил Чърчил, авторски текстове на актьорите и режисьора.
Младежкият печели червени точки със "Семеен албум" на Малин Кръстев с Герасим Георгиев-Геро, Искра Донова, Владимир Пенев и с "Кухня"
от Арнълд Уескър кажи-речи с всички актьори на трупата. Те са жителите на съвременния Вавилон, белязан от невъзможността за истинска реализация в любовта и бизнеса.

22 септември е за "Театър, любов моя" на Валери Петров с Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля, Стефка Янорова. "199" се включва в безкрайния празник и с "Чинечита", където Стефан Мавродиев е супер по традиция.
Закриването на феста е със "Стреляйте по артиста" на Армията по "Лес" на Островски. Пиесата се върти по световните сцени от 144 години. Тук и сега Калин Врачански е Трагика, а Георги Къркеланов е Комик. Техният дует разголва безжалостно актьорската природа - която е антипод на "господарите на живота".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай