Лагерфелд – последният кайзер на висшата мода

Великият естет е работил до сетния си дъх

Лагерфелд – последният кайзер на висшата мода | StandartNews.com

Карл Лагерфелд, който си отиде срещу вторник от рак на панкреаса, твореше изкуство и красота извън протокола на  дизайна, подвластен на сезони, тенденции и моди. Великият естет, за когото се предполага, че си отиде на 85, беше и остава ренесансов персонаж – не само в хрониките на „Шанел“. Абсолютен ерудит,  обединил в мощния си енциклопедичен ум хладната разсъдливост на немските философи и горещата емоционалност на френските нрави. Нито в излъчването му, нито в маниерите му, нито в думите му се прокрадваше носталгия към каквото и да било – единствено бъдещето имаше значение за него. Познаваше цялата интелектуална литература на съвременната цивилизация – притежаваше сбирка от 100 000 първи издания. Но и анализираше като никой друг психологията на шопинг фанатика. Веднъж беше казал пред „Ню Йорк таймс“: Модата създава продукти, от които никой няма нужда. Но хората ги искат. Ако ти трябва нов автомобил, можеш и да почакаш. Но ако поискаш нова рокля или нов костюм, правиш всичко възможно да ги получиш веднага“. В името на това „веднага“ Лагерфелд – последният кайзер на висшата мода - вкара спортни елементи от улицата и в най-луксозните си колекции. Но винаги се е въздържал от излишното разточителство – както в силуета, така и в отношенията.      
Лагерфелд, чиято слава на фотограф беше настигнала тази на дизайнерските му произведения, е работил до последния си дъх, категорични са от екипа му. На 13 февруари той е подготвял фотосесия с прочутата Оливия Палермо – модел, тв водеща и създателка на аксесоари. Една от най-известните жени във фешън вселената от двата бряга на океана е щяла да позира с одежди от лимитираната серия на личния му бранд. Основната тема е замислена като  „нюйоркска интерпретация на парижкия класик“. Събитието е било уточнено за 19 юни. Дали ще състои, ще стане ясно по-късно. Преди броени дни от щаба на Кайзера пък съобщиха за поредната му съвместна акция със знаковата фигура в европейската мода Карин Ротфелд, един от главните редактори на френския Vogue. Но каквото и да правеше – а той беше демонично продуктивен и енергията му не познаваше предел - Лагерфелд не обичаше излишния ентусиазъм. В последния документален филм за него самият той се нарича „обикновен човек от работническата класа“.
Лагерфелд работи над 70 години в индустрията. Започва като асистент на култовия Пиер Балмен през 1955-а, след като печели конкурс за дебютанти. През 1958-а вече е при Жан Пату, където започва да създава облекла „висша мода“. През 1965-а влиза във „Фенди“, където по-късно поема управлението в дует със Силвия Вентурини. Пак тогава вече подписва и сериите за Chloe. 99 години след рождението на Габриел Шанел влиза в нейните владения, за да възроди уникалния дух, космическата елегантност и славата на гениалната мода, наложена от  Госпожицата. По това време 

в Париж наричат марката на Коко „ходещият труп“

Роденият в Хамбург артист трансформира всичко онова, което е възприемано като „от миналото“, за да превърне „Шанел“ в най-продаваната марка в света - за 2018-а приходите са над 10 милиарда долара. Нима някой друг можеше да си позволи дефилетата, които Лагерфелд лично режисираше като невиждано шоу – цената им стигаше до милион долара на сезон. Той „внасяше“ в Гран пале ракети, истински плаж край море с вълни, супермаркет, който предлага над 500 продукти „Шанел“, парк. 
Не се вълнуваше какво говорят хората за самия него. Но затова пък той постоянно критикуваше - не само в модата, но и в политиката.  Одумваше и повечето от събитията, свързани с правата на жените.  През април на 2018-а коментира феминистките движения против секс тормоза в модата, след като известна манекенка се беше оплакала, че има проблеми зад кулисите. Тогава пред френския Numero Кайзера с ирония подчерта: „Ако те стягат гащите, не ставай модел. Отиди в манастир – там винаги има свободни места, а и събират доброволци“.  Беше му омръзнало и от „правилата“ на  #MeToo. „Четох някъде, че вече ще трябва да питам манекенките дали не са против тази или онази поза пред обектива. Мисля, че е прекалено“. Той се възмути и след като топ фотографите Марио Тестино и Брюс Уебър бяха уволнени от всички компании, издаващи най-престижните фешън и лайф стайл списания заради обвиненията на техните „обекти“. „Аз съм против всички видове домогвания, но без доказателства всичко звучи голословно, а методите на борба с „токсичните“ прояви не дават никакъв резултат“, казваше той.  
Лагерфелд говореше открито и против Ангела Меркел. През 2018-а дори се закани да се откаже от немското си гражданство, като преди това обвини канцлера, че политиката й е катастрофа за родината му.  „Нацистите унищожиха милиони евреи, а сега в Германия нахлуват нови врагове на евреите“, беше категоричен той по един от френските тв канали, който след това беше подложен на канонада от тамошния СЕМ. Лагерфелд пък 

беше обявен за „самовлюбен расист“

В радикалните си арт изяви той стигна до там, че нарисува Хитлер, който благодари на уплашената Меркел. Гуруто на „от кутюра“ беше споделил пред „Le Point“: „Нима на Меркел й беше необходимо да тръби, че Германия ще приеме милион мигранти, след като съседна Франция потвърди за 30 000?“, възмути се той през 2015-а. Обвини я и за това, че неонацисти от дясноконсервативната партия AfD, „Алтернатива за Германия“, се явиха на парламентарните избори през септември на 2017-а. „Дъщерята на пастора все още не може да осъзнае злото, което беше нанасено на Германия през 1933-а“, беше краен както винаги Кайзера. При това не само защото Меркел винаги е избирала ужасни цветове за още по-ужасните си дежурни сака.  Лагерфелд обаче до последно остана верен на корените си. Той показа в родния си Хамбург Metiers d'Аrt колекцията на „Шанел“ 2017/18.  
Лагерфелд обаче не долюбваше и сочните дами. Както се знае, преди десетилетия самият той свали 42 килограма за по-малко от година, но това не му пречеше да бъде живият сарказъм към „плюсовите“ жени, които – освен всичко друго – не умеят да избират добре дрехите си.  В негова мишена се  превърна дори любимата му певица Адел. През 2012-а Карл – като гост редактор на френската версия на Metro, рече: „Адел има вълшебен глас и прекрасно лице, но е малко пълничка“. „Не  смятам да отслабвам, дори това да не устройва Лагерфелд“, отвърна му британката. После пред CNN той уточни без разкаяние: „Не съм я наричал дебела, казах само, че е позакръглена. Явно е имало полза, защото тя все пак свали 8 килограма“. Но цялата тази буря в чаша вода се оказа мини увертюра към партньорството  на Лагерфелд с брандове, шиещи за дами с големи размери. Все пак Кайзера нито веднъж не допусна на ревютата си манекенка извън неговия фешън стандарт.

Иконичният естет с поразяващата уста, винаги с кеф упражняваше свободата на словото. През годините германецът от Париж успя да разгневи много известни хора с острите си критики. Освен че нарече Адел „твърде дебела“, а миналата година на висок глас обяви досадата си от движението „#MeToo“, обвини Ким Кардашиян, че сама си е виновна за обира на бижутата й в Париж. „Да не се жалва, че я ограбиха, защото непрекъснато се фукаше с богатството си“, коментираше геният на модата. В дните след кралската сватба през 2011-а пред немско списание каза, че не харесва балдъзата на принц Уилям. „Кейт Мидълтън има прекрасен силует и е подходяща за Уилям. Допадат ми подобни жени – романтични красавици. Но сестра й Пипа... Положението там е сложно. Не ми харесва лицето й – не трябва да го показва толкова често. По-често да показва гърба си“, беше саркастичен Кайзера. Той не одобряваше и прическата на Мишел Обама, докато беше първа дама на САЩ. Някои от най-зверските му коментари са запечатани в книгата „Светът според Карл“, която излезе през 2013-а. Актрисата Джамила Джамил пък го нарече в социалните мрежи „безпощаден женомразец“. „Въпреки че имаше и добра страна, той не трябва да бъде поставян на пиедестал, защото никога не се промени, нито пък някога се извини“, твърди тя. Организацията за етично отношение към животните PETA също не пропуснаха шанса да сподели своите чувства в онлайн пространството: „Карл Лагерфелд си отиде. Смъртта му отбелязва края на ера, в която изделията от естествена кожа бяха високо желани. Изпращаме нашите съболезнования към семейството и близките на стария ни противник.“ Геният ще бъде кремиран без церемония. Прахта му ще бъде разпръсната заедно с тази на майка му и любовника му Жак дьо Баше, който почина през 1989 година.

 

Мълчеше за тишината в спалнята

Лагерфелд мълчеше като сфинкс, станеше ли дума за личния му живот. „Неприлично е да говоря за спалнята ми“, казваше той. Миналия век се носеха слухове, че на младини е имал кратък любовен роман с Ив Сен-Лоран, а самият Кайзер подхвърляше, че платоничните връзки винаги са били по-важни в живота му от плътските. Всъщност в международния бо монд той минаваше за асексуален. Какво друго може да се очаква от върл интелектуалец като него, който е изчел милион книги и във всяко от своите имения има библиотеки, големи колкото  едноетажна къща? Папараците на Ривиерата от време на време го заковаваха в компанията на млади мъже. Из Париж пък се говореше, че е осиновил деца, но самият той нито потвърждаваше, нито отричаше. Просто мълчеше.  
Засега все още няма категорична конкретика кои са наследниците на личното му богатство, което прехвърля 200 милиона евро. „Спокойно, има за всички“, пошегува се той миналата година. Сред първите, разбира се, е любимата му бяла синеока котка Шупет, звезда в Инстаграм. По германското законодателство тя може да получи всичко, но не и по френското.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай