Министър Атанасов: Конкурсът за директор на Народния е съмнителен

Той коментира и случая с изчезналите от проекта за държавен бюджет 12 милиона лева за музеи и галерии

Министър Атанасов: Конкурсът за директор на Народния е съмнителен | StandartNews.com

„Не е мистерия какво се е случило с тези 12 милиона лева, но всички ние знаем, че в момента не нашето правителство диктува всички обстоятелства, които касаят нашето правителство. Кризата е световна и някой път трябва да се приоритизират решения, които с е изключително драматични и належащи. Наложи ни се преди две седмици да пропуснем Министерски съвет, така че сигурен съм, че това със сигурност е повлиял на забавянето, но обещанието е спазено. Също така искам да успокоя хората тук става въпрос за математическа прецизност,  с тези 200 000 със сигурност ще се направи нещо за музеите, там поемаме ангажимент, както ние, така и от министерството на финансите да измислим най-добрият вариант“, заяви министърът на културата Атанас Атанасов в „Лице в лице“.

Атанасов коментира случая с изчезналите от проекта за държавен бюджет 12 милиона лева за музеи и галерии.

„Говорихме с министерство на финансите и те ни увериха, че всичко ще си дойде на мястото. Просто както казах на Министерски съвет се гласуват страшно много неща, които касаят националната ни сигурност, сигурност, които касаят образованието, които касаят пандемията, така че по никакъв начин не искам да омаловажавам музеите, но също така нека бъдем и реалисти. Създава се една ненужна параноя според мен и просто се внушава впечатление, че едни пари изчезват“, допълни Атанасов.

Парите за култура в Плана за възстановяване са готови

Министерството на културата е подало своите проекти по Плана за възстановяване наврем, дотри изпреварвайки други ведомства.

„По Плана за възстановяване при нас има по направление между 1 и 2 процента. Доволни сме от средствата, които ще получим. Бих искал да поздравя и целия екип, който работи по това в министерството и да кажа, че ние бяхме едно от министерствата, които съвсем навреме успяха да подадат документите, включително и на английски Едните средства са за творческите индустрии по точка 42, където са 70 милиона за проекти, които ще минат през Национален фонд „Култура“, затова бързаме с неговото реформиране“, разкри Атанасов.

Друга част от парите ще отидат за ремонт на паметници на културата и архитектурата, а по 43 за дигитализация са предвидени 68 милиона, като по-голямата част отиват за музеи и галерии.

Конкурсът за директор на Народния театър е съмнителен

„Един порок се появява в нашето общество. Известно е на всички, че обстоятелствата на конкурса за директор на Народния театър са съмнителни. Един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран. Това е скандално. Аз не съм си сложил подписа на протокола и няма да го направя, докато не изясним всички обстоятелства. Един член на комисията си е тръгнал преди края. Има съмнения за конфликт на интереси за членовете на комисията. Обсъждат се всички алтернативи. Очаквам становище на нашите юристи. Когато разберем какво се е случило, ще решим. В момента директор няма и моят подпис не е сложен никъде“, каза Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай