Кралски диригент гостува в зала "България"

Василий Петренко представя концертно изпълнение на шедьовъра „Лешникотрошачката“

Кралски диригент гостува в зала "България" | StandartNews.com

Какво е Коледа без приказната история за малката Мари, нейния кръстник Дроселмайер и вълшебната ѝ играчка? Магията оживява в зала „България“ на 21 декември, когато Софийската филхармония предлага концертно изпълнение на шедьовъра на Чайковски "Лешникотрошачката". Диригент е световно признатият маестро Василий Петренко - музикален директор на Кралския оркестър. Специалното участие е на Детския хор с ръководител Милена Яцино.

Василий Петренко завършва Музикалното училище на момчешката капела в Санкт Петербург – най-старото в Русия, и Консерваторията в града край Нева. Работи из цяла Европа, в Сидни, Филаделфия, Лос Анджелис, Кливланд, Сан Франциско, Бостън, Чикаго, Монреал и Сейнт Луис. В „Метрополитън“ в Ню Йорк дебютира с постановка на „Дама Пика“. С Филхармоничния оркестър на Осло наскоро издаде цикли със симфониите на Скрябин и симфоничните поеми на Щраус.

Василий Петренко е начело и на Младежкия оркестър на Европейския съюз. Той е почетен диригент на Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул след изключително аплодирания петнадесетгодишен мандат като техен главен диригент 2006-2021.

Каква е историята на „Лешникотрошачката“? През 1890 година Чайковски получава поръчка от дирекцията на Имперските театри да напише едноактна опера и балет в две действия за постановка в една и съща вечер. За операта композиторът избира сюжет от драмата на датския писател Херман Херц „Дъщерята на Крал Рене“, която много му харесва, и написва „Йоланта“. А за балета се спира на известната приказка на Хофман „Лешникотрошачката и кралят на мишките“ от сборника „Братята на Серапион“.

Приказката е използвана не в оригинал, а в нейния френски преразказ, направен от Александър Дюма-баща под названието „Историята на една лешникотрошачка“. Чайковски, по думите на неговия брат Модест, в началото сам излага писмено сюжета на „Лешникотрошачката“ пред директора на Театъра – Иван Всеволожски, а едва след това пристъпва към съвместна работа с хореографа Мариус Петипа. Прославеният майстор, който по онова време работи в Русия вече повече от 40 години и е поставял множество балетни спектакли, дава изключително подробни указания на Чайковски какъв да бъде характерът на музиката му и композиторът се залавя за работа. През пролетта на 1891 година обаче прекъсва работа, тъй като го канят в САЩ за тържественото откриване на Карнеги хол.

И въпреки че Чайковски композира дори на парахода, разбира, че няма да успее в уговорения срок. Той изпраща от Париж писмо на Всеволожски с молба да отложи премиерата на „Йоланта“ и „Лешникотрошачката“ за следващия сезон. Едва след завръщането от Америка работата потръгва по-бързо. През януари и февруари на 1892-ра Чайковски завършва балета и го оркестрира. През март на един от симфоничните концерти на Руското музикално общество е изпълнена сюитата из музиката към балета под диригентството на самия автор. Успехът е зашеметяващ: от шестте номера пет са повторени по желание на публиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай