Петък,

Христо Мутафчиев се ядоса на Вежди

От: Агенция Стандарт -
128
Христо Мутафчиев се ядоса на Вежди
A
A
A

Председателят на САБ Христо Мутафчиев отправи остри критики срещу Вежди Рашидов по повод на интервюто на депутата по БНТ. Шефът на Комисията по култура и медии в парламента заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“, че ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъди управлението на Министерството на културата. Това беше провокирано от обявата за даване под наем на къщата музей на Андрей Николов в центъра на София, наричана още Червената къща.

Рашидов обяви, че се чувства виновен заради това, че е предложил на Бойко Борисов да назначи Боил Банов за министър на културата. „Дължа голямо извинение на премиера и на обществото за избора, който аз му дадох, за да продължи управлението на институцията. Това е мой голям грях“.

Скулпторът заяви още, че от Министерство на културата нямало смисъл, защото било Министерство на театрите, а и телевизиите били на театрите – защото показвали само актьори, които „готвят и перат“, но не и творци от другите изкуства.

Ето и изказването на Христо Мутафчиев, публикувано във Фейсбук:

„В последните няколко часа ми се обадиха много гневни колеги с предложение и настояване към мен да поискам оставката на Вежди Рашидов като председател на комисията по Култура!

Първо, защото с думите си той обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“. Второ, затова че се опитва да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си.

Нима Теодор Ушев не е съвременен художник с национално и световно значение, нима Теодосий Спасов не е музикант и композитор от световно измерение, нима Георги Господинов и Милен Русков не са автори, превеждани по цял свят! Това са творци с огромен смисъл за българската култура и винаги са добре дошли в телевизионните студиа. Всички тези личности са част от театъра, защото театърът е симбиоза между всички изкуства.

Лично съм обиден от думите на Вежди Рашидов, произнесени в ефира на БНТ.

Обиден съм, че като бивш министър на културата, с когото съм работил и с когото сме обсъждали и осъществявали идеи за подобряване стандарта на живот на всички наши колеги (нещо, което никога не съм крил), именно Вежди Рашидов като бивш министър на културата, който преди години вярваше в тази институция, в момента унищожава с лека ръка доверието към нея, подхърляйки уж небрежно, но смело риторичния въпрос: „За какво е това министерство?“.

Във времето, в което ти, Вежди беше начело на тази институция, строеше мостове, а днес взривяваш всичко, което самият ти сътвори! Защо?

Министърът на културата не е само „Аз! Аз! Аз...“. Министърът на културата, който и да е той, е само част от един огромен екип, той е част от нас. Ти също беше част от нас...

Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно!“


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички