Хелън Мирън: Театърът оцелява с кураж и духовитост

Кралицата на сцената и екрана поздравява света за международния ден на театъра 27 март

Хелън Мирън: Театърът оцелява с кураж и духовитост | StandartNews.com

Традиционното послание за Световния ден на театъра, 27 март, тази година е написано от култовата британска театрална, филмова и телевизионна звезда Хелън Мирън. Думите на изключителната дама бяха разпространени у нас от Съюза на артистите, като преводът от английски е на актьора, режисьор и преподавател в НАТФИЗ Сава Драгунчев.

„Измина една твърде тежка година за представленията на живо - за много творци, технически служби и създатели на театралното изкуство, които се сблъскаха с трудностите в професията, вече преизпълнена с несигурност. Вероятно именно тази постоянна несигурност ги е приучила да оцеляват чрез духовитост и кураж и в тази пандемия. В новите обстоятелства въображението им вече се преобразува в изобретателен, забавен и прочувствен начин за общуване, до голяма степен благодарение, разбира се, на Интернет. Откакто са на тази земя, хората си разказват истории един на друг. И прекрасното ни единение чрез театъра винаги ще продължава да съществува, докато ни има нас.

Творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а в най-близко бъдеще ще разцъфне пак с нова енергия и разбиране за света ни. Нямам търпение това да се случи!“

Хелън Мирън е притежател на много награди, включително и „Оскар“ през 2007 г. за изпълнението си в „Кралицата“. Кариерата ѝ започва с ролята на Клеопатра в Националния театър за младежта, Лондон. Следват представления в Манчестър, откъдето продължава като член на трупата на Кралския Шекспиров театър. След четири забележителни години Хелън Мирън прави остър завой, като започва да работи в „Център за театрални изследвания“ на прочутия режисьор Питър Брук. Следват турнета в Африка и Америка, спектакли в Уест Енд, Фриндж, Кралския Шекспиров театър, Националния театър и Бродуей в САЩ, където за „Месец на село“ е номинирана за „Тони“, а в „Мъртвешки танц“ си партнира с Иън Макелън. За образите си в "Орфей слиза в Ада“ в Донмар Уеърхаус и „Електра в черно“ в Националния театър е номинирана за наградата „Оливие“ за най-добра актриса.

Завръща се в Националния театър през 2009 г. в ролята на Федра в едноименната пиеса на Расин под режисурата на Никълъс Хайтнър, с което се поставя и историческото начало на NT Live – кинозаснемане на спектакъла и разпространението му по целия свят. През 2013 г. е Елизабет II в „Аудиенцията“ от Питър Моргън с режисьор Стивън Долдри.

Получава „Оливие“ и Наградата на театралната публика в Лондон, а през 2015 г. „Аудиенцията“ се мести в Театър „Джералд Шьонфелд“ в Ню Йорк, като Хелън Мирън отново играе водещата роля, която ѝ носи „Тони“. Хелън Мирън е удостоена и с Ордена на Британската империя.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай