Карталов представя "Турандот"

Карталов представя "Турандот" | StandartNews.com

София. Академик Пламен Карталов, шефът на софийската опера и балет, отново представя любимата си "Турандот" - последната опера на Джакомо Пучини. През 2000-та година предишната версия на известния режисьор беше аплодирана от японския император и хиляди меломани в Страната на изгряващото слънце. Спектакълът изгря а хълма Царевец във Велико Търново през 2008-а, а през 2009-а в театъра на Марибор.

Борис Спасов е диригент на представленията на 15 и 16 януари. Като Турандот овации ще оберат Баясгалан Дашням и Йорданка Дерилова. Монголката, завършила софийската консерватория, вече е обиколила почти всички европейски сцени със своята принцеса. Дамата е от любимите ученички в майсторския клас на великата Гена Димитрова.

"Турандот е неземно красива, величествена и властна, високомерна и горда, саркастична, ледено студена и наслаждаваща се на цялото си надмощие над мъжете. Музиката пък е мистична, нежна и драматична, завладяваща и държаща винаги в напрежение. Още когато трябваше да направя дебюта си в постановката на Джанфранко де Босио в Австрия на фестивала в "Света Маргарита" с диригент Марко Бохеми, бях убедена, това е любимата ми партия", казва Йорданка Дерилова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай