Как фалшиви ръкописи бяха продадени за милиони

Продължават да търгуват и до днес

Как фалшиви ръкописи бяха продадени за милиони | StandartNews.com

През 80-те години на XIX в., фалшификаторът Александър Смит, изработва стотици фалшиви ръкописи, които продължават да се търгуват и днес. Фалшиви ръкописи на Робърт Бърнс, създадени в Единбург преди 140 години, все още се търгуват и носят печалба от милиони британски лири, твърдят британски експерти, цитирани от Би Би Си и БТА.

Фалшивите документи, създадени от фалшификатор около 1880 г., вече 140 години ограбват колекционерите. Това е най-новата измама, която професор Дейвид Уилсън разследва в предаването си "Измами и скандали, фалшиво изкуство" по Би Би Си Шотландия. В него експертът обяснява как ръкописите продължават да се появяват и до днес.

Робърт Бърнс е плодовит автор на песни и стихотворения до смъртта си през 1796 г. С нарастването на популярността му се увеличава и стойността на ръкописните му творби

През 80-те години на XIX в., почти век след смъртта на Бърнс, фалшификаторът от Единбург Александър Смит, по прякор "Антиката", изработва стотици фалшиви ръкописи. Той ги продава на книжари, заложни къщи и колекционери.

Измамникът е заловен и осъден на 12 месеца затвор през 1893 г., но много от неговите фалшификати остават в обращение.

Истинските ръкописи на Бърнс днес могат да достигнат десетки хиляди лири на търг, така че от фалшивите документи се печели лесно в брой.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай