Изумително! На кого е бутало пари Министерството на културата

И за какви проекти средствата са отказани

Изумително! На кого е бутало пари Министерството на културата | StandartNews.com

За какво освен скандалното драг куин шоу, потресло цяла България в последните дни, е отпускало средства Министерството на културата чрез Национален Фонд Култура?

Отговорът на този въпрос е "впечатляващ", но още по-интересно е за какви инициативи НЕ са отпуснати средства. Кратко резюме прави политическият анализатор Кристиян Шкварек. Ето какво написа той:

Чета си документа на "Национален Фонд Култура" за всички простотии, на които Промяната са раздали парите ни миналата година, и вече попадам на следните:

1. Сингъл Степ - 93 248.04 лв. - вече нашумялото шоу с мъже в рокли.2. Рут Колева - 139 046.00 лв. - талантливата млада певица, която се снимаше ходеща по мемориала на загиналите в Перущица.3. Сдружение Таляна - 79,981.77 лв. - Програма: "Разработена е стратегия за достигане до и включване на изолирани, маргинализирани и уязвими групи (в случая към ЛГБТИ общността)."  

Междувременно ето за сравнение няколко проекта, на които пише, че е отказано финансиране:

1. Фондация "За Родопите"

НФК: 0 лева

2. СДРУЖЕНИЕ ЗА ИЗКУСТВО И НАУКА 21: поредица от 12 епизода, разказва за културната, литературната и технологичната история на България в модерен подкаст формат. Епизодите стъпват на сериозна изследователска работа. 

НФК: 0 лева

3. Фондация "Авицена", Принос към историята на Средните Родопи: Водени от родолюбие и преклонение пред род и родна стряха се наехме да издадем за първи път в пълен обем труда на отец Константин Канев "Миналото на село Момчиловци", Смолянско. Принос към историята на Средните Родопи. Финансовата помощ от Национален Фонд Култура ще бъде разходвана за 

издаване на пълния обем на монографията.

НФК: 0 лева

4. БАЗА Х ЕООД; Турне на спектакъла Чамкория: Проектът е насочен към реализиране на турне на моноспектакъла Чамкория, в 6 града в България и 7 в Европа. Целта е една постановка с висока художествена стойност да бъде предствена пред публика в по-малките населени места в страната и пред българите в чужбина. Това ще улесни достъпа до култура на тези части от българските граждани, които са ограничени откъм качествени културни събития.

НФК: 0 лв.

5. "ЕПОДА - Българската древност в съвременни градски условия Сирни Заговезни:  Три поредни години в Пловдив с напълно частна инициатива , осъвременения празник в градски условия се радва на изключителен интерес от деца, родители и гости на града. Съвместно със Смиляна Захариева организираме вечерно звънко кукерско шествие в което начинание сме си поставили 4 цели -Общообразователна, популяризиране, икономическа и благотворителна. Фолклорът е развиващ се спомен от традиции пренесени към поколенията ни. Непрекъснатото обезлюдяване на селата ще изгубим много традиции. 

НФК: 0 лв.

В общи линии: Ако нещо включва "родолюбиво", "традиции", "история" и прочее - то на готините, глобални хора това им мирише на мухъл, на минало, на нещо като за патрЕотите. Те са различни, все пак, от Харвард, ще променят. Нула лева.

Ако пък споменава ключови думички "ЛГБТ", "маргинализирани групи", "социално включване" - ето това е бъдещето, пуснете му едни 100,000 лв.

Харвардска визия за културата.

Вие плащахте за това. А и немалко гласувахте за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай