Изненадваща победа за Италия на Евровизия! Фактите

Финалната вечер на конкурса беше белязана от три малшанса, но и от една победа

Изненадваща победа за Италия на Евровизия! Фактите | StandartNews.com

Късно през нощта приключи 66-о издание на "Евровизия". Предизвестена бе победата за украинците от „Оркестър Калуш”.

Финалната вечер на конкурса беше белязана от три малшанса, но и от една победа за страната домакин - Италия, обобщават местни медии.

Малшанс  1

Италианските участници в конкурса Мамуд и Бланко, които се класираха благодарение на победата си в Сан Ремо тази година, допреди три месеца бяха смятани за фаворити, преди на хоризонта да се появи украинската група. Песента на италианците „Brividi” (в превод: „Тръпки”) изискваше добър контрол на специфичните гласове на двамата певци. Те го постигнаха блестящо на фестивала в Сан Ремо. Но снощи силните емоции от участието във финала им изиграха лоша шега и на места пеенето им звучеше неточно. В социалните мрежи по адрес на италианците се появиха коментари, че са се предоверили на себе си и на успеха си в Сан Ремо. Италия се класира на шесто място с общо 268 точки. За Мамуд и Бланко остава утехата, че украинците, на които те симпатизираха и с които в кулоарите на "Евровизия" дори направиха обща акапела версия на двете им конкурсни песни, са големите победители. За двамата италиански певци остава и успокоението, че леки проблеми с гласовете, подобни на техните, имаха също чехите от групата „Уи ар доми” и шведската участничка в конкурса Корнелия Якобс. За сметка на това хладнокръвната певица Констракта от Сърбия показа такъв самоконтрол, че при телевота тя получи 255 точки. Добавени към точките, получени от националните журита, те изстреляха страната от втората половина на класацията на пето място във финалното класиране с общо 312 точки.

Малшанс 2

Финалът на "Евровизия" трябваше да е повод за разтърсващо завръщане на сцената на конкурса на италианската група „Монескин”, победила миналата година. Феновете й тръпнеха в очакване на няколко бурни изпълнения. Групата оправда очакванията, но представи само една песен – новото си парче „Супермодел”. Вокалистът Дамяно Давид се раздаде на сцената, но след края на изпълнението по време на разговор с водещите по лицето му се изписа болка и си личеше, че той едва стъпва на единия си крак. Накрая напусна сцената с куцане. В последствие стана ясно, че преди два дни в Лондон при снимките на клипа за „Супермодел” Дамяно си е изкълчил лошо глезена и все още се възстановява от травмата, което попречи на групата да изпълни тази нощ песента „Тихи и добри”, с която победи миналата година. Въпреки болката обаче Дамяно успя да запази снощи чувството си за хумор и препоръча на участниците в конкурса да не се навеждат над масата, около която са настанени в очакване на резултатите. Миналата година, когато той го направи, се появиха твърдения, че е смъркал кокаин, които той категорично опроверга.

Малшанс 3

Във финалната част на финалната вечер водещата Лаура Паузини изчезна мистериозно от сцената за 20 минути. Мнозина, фокусирани върху обявяването на резултатите, дори не забелязаха това отсъствие. После тя се присъедини към останалите водещи Мика и Алесандро Кателан при обявяването на крайното класиране. Впоследствие самата Лаура обясни в социалните мрежи на италиански, английски, испански, португалски и френски на почитателите си, че под влияние на натрупания стрес кръвното й е спаднало рязко и тя се почувствала зле за момент. Лекарките, подсигурени от екипа на "Евровизия", са се притекли на помощ и тя се е възстановила бързо. Лаура Паузини сподели, че вече е добре, но призна, че последните шест месеца са били доста натоварени за нея и това е оказало влияние именно на финала на "Евровизия". Любопитно е, че преди началото на конкурса италиански медии спекулираха, че между Лаура Паузини и телевизионния водещ Алесандро Кателан имало неразбирателство относно това кой да изпъква повече на сцената. Паузини искала да има повече време за изяви от Кателан, твърдяха медиите. На сцената на самия конкурс не пролича обаче да има напрежение между двамата.

И една победа за Италия

Тази победа беше самата организация на конкурса. Според експерти Италия е наложила своя типичен стил от фестивала в Сан Ремо на сцената на "Евровизия" и елементи на пошлост и вулгарност, прокрадващи се в предходни издания на конкурса, този път изобщо нямаше. Самата сцена беше точно толкова впечатляваща, колкото са тези на Сан Ремо и съчетаваше водна каскада и умело подбрани зрелищни, но и елегантни светлинни ефекти според изпълненията. Самите изпълнители след шоуто бяха настанявани в зона, наподобяваща на италианска градина. На сцената нямаше прекомерна екстравагантност в тоалетите, а най-разголена на финала беше Чанел от Испания. Тя обаче ловко имитираше сценичното облекло и поведение на италианската дива Рафаела Кара през 80-те и 90-те години, с което спечели симпатиите на италианските зрители. Рафаела Кара почина миналата година от рак и по време на първата вечер на "Евровизия" Лаура Паузини й отдаде специална почит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай