Иво Сиромахов срина социалните мрежи. Какво виждаме там?

След появата в социалните мрежи хората показват какви са веднага и публично

Иво Сиромахов срина социалните мрежи. Какво виждаме там? | StandartNews.com

"След появата в социалните мрежи хората показват какви са веднага и публично, събират лайкове, което започва да им дава самочувствие, че може би не са толкова глупави, и те започват да подлагат на съмнение науката, общоприетите истини, както и това дали Земята е кръгла". Това обяви пред Нова телевизия писателят и телевизионен водещ Иво Сиромахов.

Според него паметника на българската глупост го виждаме всеки ден в социалните мрежи. Като гледам на какво базово ниво е масовата неграмотност, как лесно се доверяват на всякакви шарлатани, астролози, баячки, как няма елементарно критично мислено в голямо част от обществото или елементарна способност да се различава истината от лъжата, виждам, че ни чака едно доста тревожно бъдеще, каза Сиромахов.

"Социалните медии са компас, ориентир, аз черпя оттам много сюжети, трябва да заложим повече на образованието, на възпитанието, от малки децата да ги научим сериозни критерии как да възприемат информацията, ти трябва да се бориш с невежеството на хората, приемащи фалшивите новини за истински", твърди писателят.

Новата му книга "Певицата взема властта" е със заглавие, ориентирано към събития от политическия пейзаж в България в последно време. Но не се ограничава в един или друг главен герой. Образът е събирателен, не пиша за конкретни личности. Много певици съм виждал в политиката, особено в последните години, но това не е само у нас. Тръмп също е певица, както и другите като него в други държави - идват народни хора с лековато и несериозно отношение към управлението на държавата, обясни Иво Сиромахов.

Главното качество на един политик е да носи на резил, посочи Сиромахов. Според него пиарите им казват едни и същи неща: Усмихвай се и не говори за ваксините.

"Избирателите искат да виждат в политиката хора като тях, те не искат да виждат по-умни и по-образовани. Те предпочитат някой, който е по-глуповат. Ако избирателите не искат да са началници на избраниците си, а предпочитат да са аморфна маса, която чака пъдарят да я подкара с гегата, нищо добро няма да ни се случи", категоричен е Сиромахов.

За него в основата на самата политика е заложено зрелището, но то не трябва да не прехвърля границата, в която става опасно за обществото.

Наблюденията му са, че в обществото ни че текат мрачни и дълбоки течения, отгоре виждаме само опаковката. "Няма как да видим какво е отдолу преди правосъдната система да започне да работи, но това няма да стане с този главен прокурор", изрази мнението си Сиромахов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай