Италия свали Чайковски заради Украйна

Паднаха "Лебедово езеро" от няколко италиански сцени

Италия свали Чайковски заради Украйна | StandartNews.com

Няколко театъра в Италия бяха принудени да заменят балета "Лебедово езеро" в програмата си с други представления.

Театърът „Белини” в Неапол последен обяви отмяната на този балет, който трябваше да бъде представен на 25 април в изпълнението на украинската балетна трупа, която е на турне в Италия. В нея са включително танцьори от Националната опера на Украйна, Одеския театър за опера и балет и Харковския оперен театър и балет.

Според сайта Fanpage съботното представление на "Лебедово езеро" е заменено с "Жизел". Същото решение взе и театърът в Лониго, а театърът в Триест и градският театър на Ферара ще бъдат домакини на украинската гала представление вместо руския балет.

Както обясниха от дирекцията на театъра във Ферара, промяната в програмата се дължи на забраната на украинското правителство да изпълнява всякакви произведения на руски автори.

"Украинските власти наскоро забраниха на своите артисти да изпълняват руски произведения. Дирекцията на градския театър на Ферара не споделя това решение. Руската култура е наследство на цялото човечество и част от западната култура. Културата трябва да обединява, изграждайте мостове между народите, а не да разделя", се казва в изявление на театъра.

„В знак обаче на подкрепа за украинските танцьори и да не ги принуждаваме да нарушават заповедите на своето Министерство на културата, ние приехме предложение за промяна на програмата, така че на 9 април вместо „Лебедово езеро”, украинският класически балет ще представят партии от различни балети на сцената на театъра“, казаха от театъра.

В театъра на Триест, където "Лебедово езеро" беше в програмата на 14 април, също обявиха, че не подкрепят решението на украинските власти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай