Графики на Людмил Георгиев омаяха световен колекционер

Йоаким Херпе гостува в галерия „Графикарт“

Графики на Людмил Георгиев омаяха световен колекционер | StandartNews.com

Истински световен колекционер беше на експедиция из София, което не се случва толкова често в художествения график на столицата. Йоаким Херпе, който работи с международния куратор Стефан Стоянов, остана очарован най-вече от галерия „Графикарт“ и от творбите на нейния собственик, известния график Людмил Георгиев, в чиято кариера има изложби в Европа и Япония, а той е носител на различни отличия. Гостът веднага избра някои от най-впечатляващите нови платна на маестрото, в чиито графики се оглеждат невероятната освободеност на въображението и философията му за вселената.   

Според Людмил Георгиев графичното изкуство предразполага към експеримент и микс, а добрият график е като опитния джазмен.  

„Людмил е разкрепостен творец - бяга от всички видове рамки и ограничения, фантазията му сякаш е безпределна. Не е изненада, че Йоаким толкова много хареса работите му. Респектира се и от националния конкурс за класически техники в жанра, който организира „Графикарт“, коментира Стефан Стоянов.

Международният куратор Стефан Стоянов и световният колекционер Йоаким Херпе в „Графикарт“

В частната сбирка на Херпе фигурират милионните Лю Йе и Джанг Фанджи – лидери на китайското съвременно изкуство. Шведът е тънък познавач на източните автори, тъй като години наред е президент на Волво за Азия и добре познава тамошните нрави и естетики. Той обаче е висок ценител и на европейските авангардисти – като сериозен предприемач, който произвежда шампанско във Франция, не спира да обикаля музеите на Стария континент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай