Горан Брегович влуди феновете на най-новия фестивал у нас

От сцената звучаха „Месечина“, „Ederlezi”, “Bella Ciao”, „Вечерай, Радо“, „Калашников“

Горан Брегович влуди феновете на най-новия фестивал у нас | StandartNews.com

Горещи страсти, емоционална балканска музика и неуморима публика белязаха снощи втората фестивална вечер на South West Festival в Благоевград, предаде БТА.

Хедлайнер на вечерта бе Горан Брегович, който излезе на сцената с Оркестър за сватби и погребения и певиците Людмила Радкова и Даниела Радкова.

При излизането си на сцената Горан Брегович се обърна към публиката с думите „Надявам се, че ще харесате концерта тази вечер“ и представи програмата – нещо старо, нещо ново и няколко песни, писани за филми.

Репертоарът бе палитра от емоции, каквато е и балканската душа. От сцената звучаха „Месечина“, „Ederlezi”, “Bella Ciao”, „Вечерай, Радо“, а кулминацията бе изпълнението на песента „Калашников“.

През цялото време Горан Брегович и музикантите на сцената комуникираха с няколкохилядната публика, която отвръщаше с неспирен поток от положителна енергия и пееше с тях всяка следваща песен. Неспирното „още“ на множеството меломани върна музикантите няколко пъти на бис.

Втората вечер на най-новия фестивал в Благоевград – “South West Festival” премина под звуците на етно музика, съчетана с модерни ритми. На сцената тази вечер пяха и свириха „Оратница“ и „Балканджи“, които с нестандартното си звучене и преплитане на фолклорни ритми със съвременни мотиви накараха хора от всички възрасти да танцуват на техните изпълнения.

Хората имат нужда да чуят разнообразна музика, да се забавляват и да се отърсят за малко от проблемите си, така че ние затова сме тук, обясни вокалистът на „Оратница“ Иван Господинов – Попа. Младите все повече започват да се интересуват от фолклор именно заради такива групи, допълни той.

Началото на фестивала поставиха Алекс Раева и Mind tips, които подготвиха публиката за дългата музикална вечер, част от най-новия фестивал в Благоевград.

„Тази вечер беше изпълнена с една невероятна емоция, страхотно изживяване, което ни накара да забравим за ежедневието и да се потопим в магията на балканския фолклор“, каза Биляна Цветкова, която бе дошла с цялото си семейство в благоевградския парк "Македония", за да види и чуе на живо изпълнителите.

„За мен е истинско удоволствие да бъдат тук, това събитие буквално „съживи“ Благоевград. Невероятно е стотици хора да се забавляват и на едно място виждам различни поколения“, каза 17-годишната Антоана Филчева.

South West Festival е първото мащабно музикално събитие в Благоевград от началото на пандемията от Ковид-19. Фестивалът събра в себе си южняшкия темперамент и западната култура, а наред с това и капризите на времето.

В първата фестивална вечер в събота над града се изля пороен дъжд, но той не отказа меломаните, които се насладиха на изпълненията на Керана и Космонавтите, Любо Киров, Мария Илиева и звездата на вечерта – Ищар.

Още преди началото на първата фестивална вечер пред входа на парк „Македония“ в Благоевград имаше опашки от хора от всички възрасти. За пръв път от началото на пандемията паркът се изпълни с огромно множество хора и се оживи от музиката на живо.

Начало поставиха Керана и "Космонавтите" с младежки дух, дъх на лято и неспирна енергия, която излъчва музиката им.

Мария Илиева поведе публиката на „разкошно музикално приключение“, както каза певицата минути преди да излезе на сцената на South West Festival. Със своята група тя изпя най-големите си хитове, които звучат по нов начин, аранжирани от Милен Кукошаров.

„Щастлива съм, че лека-полека има едно завръщане, всички усещаме малко повече сигурност и вдъхновението от това зареждащо общуване, защото то е един огромен обмен на енергия“, сподели Мария Илиева пред журналисти. Тя допълни, че предстои натоварено лято, в момента се прецизират датите и местата за голямо турне, в което певицата и групата ще включат и по-малки градове, в които не са били досега. „Мисля, че това ще е много емоционално за мен и за публиката“, посочи Мария Илиева. Плановете й включват и нов албум, който в момента подготвя.

„Сцената е огромна, хората са много, за мен ще е предизвикателство, но съм с много добро усещане“, каза преди да излезе пред публиката на South West Festival Любо Киров. Въпреки разразилата се буря по време на изпълненията му, хората не се отказаха да се насладят на музиката на един от любимите български изпълнители. С дъждобрани, чадъри и скрити под шатрите, благоевградчани и гости на града пяха най-добрите парчета на Любо Киров, както и актуалните песни от новия му албум.

Участието във фестивала в Благоевград е част от лятната програма на Любо Киров, който тръгва на турне в летните театри на страната преди големия концерт на 4 ноември в зала 1 на НДК, посветен на 50-годишния му юбилей.

А посланието към публиката, което отправи минути преди качването си на сцената, бе „да са здрави и да се мотивират да правят нещата, които харесват“. Той посочи, че "пандемията даде оценка, че нямаме време да се занимаваме с глупости, трябва да правим нещата, които харесваме, защото те наистина имат смисъл накрая“.

Кулминацията на вечерта бе качването на сцената на голямата световна звезда Ищар. Певицата сподели, че в България се чувства обичана и иска да сподели своята любов с публиката. На сцената Ищар представи богат репертоар песни от новия си албум и някои от най-известните си изпълнения. Ищар представи и нови аранжименти на познати песни на други световни звезди, изпълнени на различни езици. Популярната етно изпълнителка не пропусна да зарадва публиката в Благоевград и с изпълнение на „Я кажи ми, облаче ле бяло“, за която песен сподели, че я е „докоснала“ още в момента, в който я е чула за пръв път.

Фестивалът South West Festival се организира от Община Благоевград, Art Stage and Fest, съвместно с Bulgarian Live Music.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай