Горан Брегович с шокиращо разкритие за руските олигарси

С толкова богата кариера, музикантът все още не е готов да излезе в пенсия

Горан Брегович с шокиращо разкритие за руските олигарси | StandartNews.com

"Мога да се гордея с много неща, но знам, че в събота и неделя стотици духови оркестри ще свирят по сватби и ще изкарат бакшиша си с моите песни. Тогава се чувствам удовлетворен и си казвам: Брегович, ти си направил някои добри дела".

Това каза в специалното си интервю за "Тази неделя" големият музикант Горан Брегович - сърцето на балканската музика, което обикна целия свят. 

"На запад винаги ме питат защо сте кръстили оркестъра си "Оркестър за сватби и погребения". И тогава аз трябва да им обясня, че идвам от територия, в която същите музиканти, които свирят на сватби, свирят и на погребения. И, че моите музиканти, преди да започнат да свирят с мен, са свирили на сватби и, разбира се, на погребения. Е, те вече не го правят. Започнах да ги наричам "за сватби и погребения" на шега, но после ми хареса и така и остана" - това отговаря той за странните въпроси, които получава за името на своя оркестър. 

Спецификата на духовата музика и темата за циганите са само част от обстоятелствата, които предопределят характерната и обичана от всички лудост на неговата музика.  

"Балканската духова музика не носи само радост, тя е не само музика, тя създава и малко лудост, което на Балканите е необходимо. Ако е само музика, на Балканите никога не е достатъчно. Трябва да добавиш и щипка лудост" - споделя той. 

За него именно смесицата от тъга и радост, както и различните религии и култури на Балканите, създават тази лудост.

Не определя това да си балканец като товар, но въпреки това се радва, че дъщерите му са французойки. Брегович емигрира в Париж по време на войната в Сараево и така децата му се раждат там.

"Разбира се, че обичат да идват тук, но в същото време се радвам, че те са французойки. Човек винаги си обича родното място. Необяснимо е. Но да обичаш страни като нашите на Балканите, е сложно. Те винаги искат твърде много от нас. Затова се радвам, че децата ми ще бъдат патриоти в нормална страна."

С толкова богата кариера, музикантът все още не е готов да излезе в пенсия.

"Бях си купил къща на един остров, учех се да ловя риба и бях наистина готов да изляза в пенсия. И ако я нямаше войната, аз щях да съм една рок звезда пенсионер. Тогава избухна войната и трябваше да започна всичко от нулата. Но не мисля, че който и да е музикант би искал да се пенсионира. Мисля, че всички ние ще отидем от сцената - директно в гроба" - категоричен е той. 

За най-труден период в живота си определя началото на войната в Сараево. В това време се вижда с баща си само няколко пъти, при това на границата. 

Въпреки трудностите, признава, че не е от хората, които плачат: "Писането на поезия за мен заменя ходенето на психиатър. Така се измъквам от плаченето".

Ако трябва да опише живота си с една песен, това би била световноизвестната "Едерлези". За нея се вдъхновява от 2 строфи от една албанско-циганска песен. 

"В Холивуд я купиха поне 10 пъти тази песен. Текстът на "Едерлези" също е много човешки - на този празничен ден аз не съм с любимия човек. Това не е далечно на никого" - разказва повече за историята на обичаната песен музикантът. 

Горан Брегович е близък приятел и с Джони Деп. Коментарът му по отношения на скандалния развод и съдебните дела около актьора коментира така: 

"Последният път, когато го видях, плавахме около Корсика с яхтата на Кустурица. Той е мил човек, приятен човек. Мисля, че за него беше важно да ни срещне, защото нали ги знаете повечето американци - те не знаят много за културите на другите. В тяхната училищна система те не се запознават с Достоевски или Толстой. След срещата ни той започна да чете Булгаков, което за американец е рядкост. Надявам се Джони Деп да се измъкне от тази история със съпругата си."

Профил на Горан Брегови в Инстаграм няма да намерите. Нито на дъщерите му. Обяснява го с това, че не иска да се състезава с "всички тези момичета, които танцуват в You Tube, струва ми се абсурдно!"

Ценно му е да представя музиката си като обикаля света и свири. Новият му албум ще бъде изцяло със симфонична музика.

Най-щурото и лудо парти, което е имал с "Оркестъра за сватби и погребения", била новогодишна нощ с руски олигарси. 

"А това е нощта, в която дори олигарсите трябва да бъдат със съпругите си. Обикновено не е така. Бяха поканили Оркестъра на Глен Милър, които, ако не се лъжа, са 45 музиканти, Тото Котуньо с още около 15 музиканти, тоест почти 100 човека музиканти на сцената, а публиката беше само 6 двойки в публиката. Мислех си как парите могат да развалят най-хубавите неща. Усетих как тези хора можеше да се забавляват много повече, ако само бяха излезли на улицата като всички други хора. Ако бяха взели бутилка шампанско, да, скъпо шампанско, навън можеше да са щастливи като всички останали. Беше странно. Не станах с впечатление, че им е много забавно."

През двете години пандемия открива, че е хубаво човек да има къща, дом, градина и свое легло.

Започва да се занимава с градинарство и отглежда картофи и домати.

Горан Брегович ще гостува на специален концерт в Благоевград. Първото издание на South West Festival ще се състои на 25 и 26 юни в парк „Македония“.

Издава, че там ще свиря основно програмата от последния си албум "3 писма от Сараево". Ще изпълни и някои от песните, които е написал за филми. 

"Ако аз се забавлявам на сцената, и вие със сигурност ще се забавлявате" - е неговата философия на добро изкарване на музикално събитие. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай