Гледаме наградени хитове от Берлинале

„Баща“ и „Проблемът да бъдеш роден“ ще се завъртят на София филм фест

Гледаме наградени хитове от Берлинале | StandartNews.com

Хитове от списъка с наградените на Берлинале 2020 гледаме на София филм фест. „Баща“ на Сърдан Голубович, който влиза в Балканския конкурс на 24-то издание на БГ форума, е копродукция между Сърбия, Франция, Германия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина. Премиерата му беше в програма „Панорама“ на Берлинале и бе удостоен с Наградата на публиката и с отличието на Екуменическото жури.

Голубович е съсценарист на историята заедно с хърватския режисьор Огньен Свиличич, а в основата е истински случай - съдбата на беден работник, чиито две деца са отнети от социалните служби. Те са изпратени в приемно семейство, след като в резултат на тежки житейски обстоятелства съпругата му извършва акт на отчаяние. Режисьорът е познат на публиката в София от „Абсолютните 100“ (2001), „Клопка“ (2007), който спечели гран при в Международния конкурс на 11-ия София филм фест, и „Кръгове“ (2013).

Копродукцията между Австрия и Германия „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер бе представена в секцията „Encounters“ на Берлинале 2020 и получи Специалната награда на журито. Историята е разказ за Ели – тя е андроид и живее с мъж, когото нарича свой баща. Заедно те се наслаждават на лятото. Тя споделя неговите спомени и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня. Спомени, които означават много за него, но нищо за нея. Неочаквано една вечер тя навлиза в гората, следвайки далечно ехо… Това е историята на една машина и призраците, които всички носим в себе си. Филмът ще бъде представен у нас в специалната програма Фокус Австрия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай