Галерията в Министерството на културата с почит към Ставри Калинов

Изложбата “Post Mortem” включва 12 скулптури и 49 картини

Галерията в Министерството на културата с почит към Ставри Калинов | StandartNews.com

Паметта и творчеството на известния художник Ставри Калинов ще бъдат почетени с изложбата “Post Mortem”, представена от Арт клуб „Дипломат“ и галерия „Средец“ в Министерството на културата. Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини - живопис, студена керамика и графика. Официалното откриване е на 30 април, артефактите могат да се видят до 23 май.

Фотокредит: “PhotoGroup”, „Арт клуб Дипломат“

Ставри Калинов – респектиращо име в монументалната и малка пластика, живописта, графиката и приложното изкуство, почина миналата есен на 78. След като завършва гимназия, той работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия - специалност „Дърворезба“, в класа на проф. Асен Василев. Твори с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло. Първата си самостоятелна изложба Ставри Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват гастроли във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, бивша Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия. Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Негова е скулптурата „Истината за перото“ в градинката пред БТА в София. През 2006 година на входа на Стария Несебър е издигната 10-метрова „Статуя на рибаря", превърнала се в символ на града. Творби на Ставри Калинов са притежание на български и световни знаменитости, сред които Папа Йоан Павел ІІ, Пиер Карден, Пако Рабан, Лойд Клайн, Н.В. Симеон Сакскобургготски, Лили Иванова, Бил Клинтън и много други.

Ставри Калинов е автор на статуетките, връчвани на победителите в много конкурси и фестивали. Носител е на различни награди, между които  „Златен век“ на Министерството на културата - за значим принос в развитието и популяризирането на българската култура (2016) , „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ (1995) и други. Любен Станев, главен мениджър на „Арт клуб Дипломат“, коментира: „Винаги сме подкрепяли творчеството на Ставри Калинов и неговия принос към българското и световното изкуство. За нас е от голямо значение богатото му естетическо наследство да бъде съхранено и представяно все така достойно. С тази изложба доказваме, че няма да позволим Ставри Калинов да бъде забравен!“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай