Френска комедия разплака арт елит в Дома на киното

Френска комедия разплака арт елит в Дома на киното  | StandartNews.com

В "Черешка" Таня Вучкова изиграва последната си роля

Артисти, бизнесмени, дипломати и журналисти се събраха преди в Дома на киното, за да аплодират премиерата на "Черешка" - филмът на елитния френски режисьор Жером Енрико по сценарий на съпругата му - украинката Ирина, сниман в София и Перник с участието на Таня Вучкова, Емилия Радева, Георги Мамалев, Ернестина Шинова, Силвия Лулчева. Историята се лее така елегантно и убедително, че някой може да изтълкува седмото изкуство за леснодостъпно занимание. За жалост, то изглежда точно по този начин само когато е "произведено" от чужденци. На родните кинаджии рядко им се отдава да постигнат подобен финес в занаята. Факт е обаче, че актьорите ни са отлични. Неслучайно Енрико и целият му екип от Париж пристигнаха само за денонощие - да представят творбата си пред тукашната публика и да почетат паметта, таланта и приятелството на Таня Вучкова, която ни напусна дни преди лентата да тръгне по европейските екрани. Сюжетът е ясен, диалозите са точни - тийнейджърка, в чиято кожа перфектно влиза Зое Аджани, племенницата на Изабел Аджани, е изпратена от безпомощната си социално и морално майка от Париж в Киев при също толкова неориентирания в родителските си задължения и емоции баща. Той е бивш готвач, умерен развратник и преуспяващ месар. И двамата са в шок - докато не се намесва Нина, съседката, която се грижи за апартамента на таткото. Таня Вучкова е прекрасна - със Зое правят страхотен дует. Екшънът се сгъстява, когато избухват събитията на Майдана. Подробностите от пейзажа са разкрити силно драматично - каквито са в действителност, и с ирония - необходима за оцеляването в постсъветска Украйна. След финалните аплаузи публиката видя клип на Георги Тошев, посветен на Таня Вучкова и чувствата на колегите й към нея.

София филм фестът продължава със заглавията от "Кино и вино". Японският "Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история" (2013) на Юзо Асахара разказва за Хару, която притежава страхотен вкус и изключителни кулинарни умения, но също така е голям инат и затова бракът й се разпада само за година. Лентата възхвалява японската кухня с двойна порция комедия и романтика, зад която са скрити важни социални въпроси като този за идентичността на мъжа и ролята на половете.
Особено и интересно филмово приключение е "Перу знае: Кухнята като социално оръжие" (2012) на Хесус М. Сантос. Най-уважаваният испански готвач в света Феран Адриа и най-влиятелният му колега в Латинска Америка - Гастон Акурио, потеглят на пътешествие, което изследва корените на разкошната перуанска кухня и потенциала й да променя живота на хората.
Комедията в документален стил на Майкъл Уинтърботъм "Пътуване до Италия" (2014) следва известните британски комици Стийв Куган и Роб Брайдън, които след успеха на "Кулинарен тур" се отправят на ново прекрасно пътуване - до Италия. Дуото се наслаждава на хубаво вино, вкусна храна и неустоими пейзажи, "летейки" в своя отворен мини купър. Диалогът е забавен, сглобен от клюки, кавги, фриволно поведение и много превъплъщения - от Том Харди до Ал Пачино и Робърт де Ниро.

Американо-грузинско-британската продукция на Мераб Кокочашвили отвежда зрителите в Грузия, където ще открият "люлката на виното". Въпреки че в наши дни френските еликсири се броят за най-известните в света, не бива да се забравя откъде тръгва всичко. Това е виното, с което Сталин, Рузвелт и Чърчил поливат победата си над нацистка Германия - и много добре са знаели стойността на тази специална напитка. Неслучайно става ясно, че виното се появява на планетата преди 9 хиляди години в селища на територията на днешна Грузия. Испанският "Шери и мистерията на "Palo Cortado" (2015) на Хосе Луис Лопес Линарес разкрива тайните на изисканата напитка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай