Електронните книги подбиват цените на хартиените

Електронните книги подбиват цените на хартиените | StandartNews.com

София. Цените на хартиените книги ще се сринат под натиска на евтините електронни книги, предупреждава председателят на Асоциация „Българска книга" Веселин Тодоров, цитиран от бТВ.

Според него е в ход тотално преструктуриране на книжния пазар заради наложените ниски цени на електронните книги от лидера в онлайн търговията „Амазон", чрез които е бил разрушен комфортният пазар на стандартни книги с мека корица.

Въпреки тези тенденции обаче, Веселин Тодоров отчита, че модата за четене на електронни книги не е дошла напълно, тъй като водещи си остават традиционните и те трудно ще бъдат изместени.

В обзор за най-предпочитаните и съответно най-продавани книги през 2013 г. председателят на Асоциация „Българска книга" посочи, че българската класация е подобна на други такива в Европа. Начело са книгите „Ад" на Дан Браун, „Петдесет нюанса сиво" на Е. Л. Джеймс, произведенията на турската писателка Елиф Шафак и детската книжка „Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини.

„Най-хубавото е, че 20% от най-продаваните автори у нас са на български автори", отбеляза Веселин Тодоров. Сред родните бестселъри са Мирослав Пенков с „На Изток от Запада" и Михаил Вешим с „Руският съсед". Експертът подчерта, че класацията се влияе от това кога през годината е издадена книгата, затова като много успешно в нея влизат също Георги Господинов, Людмила Филипова, Алек Попов, Захари Карабашлиев и други от по-младото поколение.

Според предпочитаните от българина жанрове, водещи остават трилърите, криминалните романи и изобщо жанровата литература. По-аналитичните текстове за съвременния живот също са успешни. Трайно нехудожествената литература отстъпва, като тази година е под 15% сред топ 50.

„Поредицата „Дневниците на един дръндьо" на Джеф Кини тази година е окупирала класацията и с петте книги за любимите детски книжки", посочи Веселин Тодоров. Успешно се представя вечната класика „Малкият принц". Илюстрованите книги за по-малките също са много предпочитани, но поради огромното им разнообразие не могат да се изкачат нагоре в класацията.

През 2013 г. средната цена на книгите на практика остава непроменена - през 2012 г. беше 11,09 лв., сега е 11,12 лв., анализира председателят на Асоциация „Българска книга".
По предварителни данни оборотът за 2013 г. се е увеличил с по-малко от 1% и е около 131 млн. лв. при 130 млн. лв. за 2012 г. „Това са обороти по крайни цени, включително учебниците, които в по-голямата си част не минават през книжарниците", отбеляза Веселин Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай