Две медицински сестри спасяват бъдещия папа

Хорхе Марио Берголио е на 21, когато смъртта минава покрай него

Две медицински сестри спасяват бъдещия папа | StandartNews.com

Историите на папа Франциск от книгата му „Нека мечтаем“, която  ще бъде пусната за продажба в книжарниците през декември, са една от друга по-вълнуващи. Сред най-разтърсващите епизоди от живота на бъдещия Божи наместник, е първата му среща със смъртта, когато той е едва на 21. Тогава се разболява тежко и месеци наред никой не знае дали ще оживее.

„За първи път изпитах ограничението, болката и самотата“, връща лентата той. Хорхе Марио Берголио – както е рожденото име на момчето от Буенос Айрес, влиза в болница, където изтеглят литър и половина вода от белите му дробове, а след това отстраняват горния десен лоб на единия от тях. „Знам от опит как се чувстват болните от коронавирус, които се борят да дишат, включени в апарат“,  категоричен е днес папата. Тогава го спасяват две медицински сестри. Без да се съобразява с лекаря, доминиканска монахиня удвоява дозата от пеницилин и стрептомицин, защото е убедена, че иначе момчето ще умре.

„Сестра Корнелия Каральо ми спаси живота. Тя знаеше по-добре от лекаря от какво се нуждаеха болните и беше достатъчно смела, за да приложи своя опит“, просълзява се и до днес папата. Другата медицинска сестра - Микаела, пък му дава допълнителни дози успокоителни, когато силните болки стават нетърпими. „Корнелия и Микаела вече са на небето, но винаги ще им бъда задължен. Бореха се за мен до край, докато не оздравях. Научиха ме какво означава да се използва науката, но и да се стигне по-далеч“, категоричен е Негово светейшество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай