Дъщерята на Радев показва драмата на пенсионерите

Дарина е студентка във втори курс в НАТФИЗ

Дъщерята на Радев показва драмата на пенсионерите | StandartNews.com

Дъщерята на президента Румен Радев Дарина е студентка във втори курс в класа на доц. Пенко Господинов в НАТФИЗ. Държавният глава е един от най-редовните зрители на студентските спектакли и обикновено гледа от последния ред.

"Ако няма театър, то какво ще има - не знам. За нас особено е много важно", каза пред Bulgaria ON AIR Дарина, която приема театъра като призвание .

Тя с удоволствие се впуска в поредната задача. Този път всеки студент трябва да създаде свой откъс в "Театър По". Идеята за трудностите в ежедневието на възрастните хора идва спонтанно на Дарина и нейната състудентка Йоана.

"Модерният свят не се съобразява със старите хора и всичко трябва да вършат сами, особено когато нямат деца и внуци, които да им помагат. Те остават сами в този модерен свят и даже светофарите не са достатъчно дълги, за да могат да пресекат. И се чудят първо лекарства ли да си купят или да се нахранят за месеца", разсъждава дъщерята на президента.

Чрез комедията двете момичета показват драмата на редица пенсионери, а целта е да накарат хората да се замислят.

"Правим един сблъсък като се опитваме да покажем как старите хора живеят като на игра. Борят се за пенсии, за храна, дори за пешеходната пътека срещу колите се борят", допълни Йоана Димитрова.

Най-важно е отношението на младите актьори към работата, казва преподавателят им доц. Пенко Господинов.

"Това е професия, която е много трудна, несигурна. Те трябва да имат много устойчив характер, да обичат това, което правят. Важно е да имат доверие в себе си и в хората, с които работят", подчерта доц. Пенко Господинов.

В понеделник студентите ще играят за последно "Гласовете на Чернобил". Постановката е създадена по книгата на Светлана Алексиевич "Чернобилска молитва". Дарина споделя, че този тип персонажи са сред най-трудните за пресъздаване.

"Там са съчетани истински истории на хора, които са преживели "Чернобил", то е много по-различно от "Театър По". Там е тежка драма и трябва да си подготвен. Всъщност никой, който идва, не е подготвен психически, не знае какво ще гледа. И след това, когато излезнат от залата, хората са замислени какво се е случвало в света", сподели още Дарина Радева.

В "Гласовете на Чернобил" зрителите се потапят в истинските истории на хората, преживели трагедията в атомната централа преди 36 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай