Вторник,

Дивим се на древни мозайки от Капитолийските музеи в Рим

От: Агенция Стандарт -
Дивим се на древни мозайки от Капитолийските музеи в Рим
A
A
A

В Националния археологически институт с музей при БАН на 15 май откриват изложбите "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" и "Усет за разкош: Римски мозайки от България". Министърът на културата Боил Банов, Негово превъзходителство Стефано Балди, Луиджинна Педи, шеф на Италианския институт, представителите на Капитолийските музеи Надя Аньоли и Серена Гулиелми, куратори ще бъдат сред първите зрители. „Това събитие е израз на отличните отношения между Италия и България и на общите ценности, които нашите страни споделят. За мен е чест да представим тези уникални мозайки, които за първи път ще бъдат изложени извън Рим“, коментира Негово превъзходителство Стефано Балди. „С паралелната изложба предлагаме на посетителите на Националния археологически музей възможността да се насладят на някои от най-големите художествени постижения в мозайките през вековете,“ сподели Христо Попов, директор на НАИМ при БАН.

Експозицията "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" представя фрагменти от 21 мозайки от Рим от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ век  при изкопни работи във Вечня град. Наред с подовите мозайки от частни и обществени сгради са представени и стенни мозайки, характерни за района на Рим от императорската епоха. Сред експонатите са и примери, открити в гробници. Мозайките са изработени от кубчета от различни видове варовик и мрамор, и стъклена паста. Те дават идея за обстановката в домовете на богатите римляни, но също за възможностите и вкуса на представители на средната прослойка от столичното общество. Най-впечатляващите от тях са открити във вили и градски градини на римската аристокрация.

Мозайките от Капитолийските музеи са съпътствани от постерната изложба "Усет за разкош: Римски мозайки от България", която показва някои от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до около средата на V век. Те са разкрити при археологически разкопки в сгради в големите градски центрове от императорската епоха - Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис ад Нестум, както и в извънградски имения. В изложбата е и фрагмент от мозаичния под на сграда от Августа Траяна, открита преди десет години при спасителни разкопки в Стара Загора, която представя спътници на Дионис, богът на възраждащата се природа, виното и опиянението. Мозайките представляват израз на възможностите и амбициите на римския провинциален елит, както и на стремежа им да следват водещите художествени тенденции на епохата по отношение на мозаечното изкуство.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички