"Дейли мейл: Метреса на Марлоу писала пиесите на Шекспир

Книгата на Джон Хъдсън "Смуглата лейди на Шекспир", в която се твърди, че еврейката е автор на някои от пиесите на Барда

"Дейли мейл: Метреса на Марлоу писала пиесите на Шекспир | StandartNews.com

Някои от най-добрите творби на Шекспир са били написани от Амелия Басано, твърди "Дейли мейл". Изданието цитира новата книга на Джон Хъдсън, водещ експерт по творчеството на гения. Тя е озаглавена "Смуглата лейди на Шекспир". Според автора Басано е родена през 1569 г. в семейството на венециански придворни музиканти, които забавлявали кралица Елизабет Първа. Като тийнейджърка тя става метреса на лорд Хенри Кери, отговарящ за английския театър. Той е и патрон на трупата, която представяла Шекспировите пиеси. Амелия демонстрирала достатъчно писателски умения - тъкмо това дава основание за хипотезата, че тя е автор на драми, подписани от Барда.

Амелия е имала любовна афера и с драматурга Кристофър Марлоу, автор на "Трагичната история за живота и смъртта на доктор Фауст". Умира в бедност през 1645 година.

Според Хъдсън повечето от сюжетите на Барда са чуждоземни, а е известно, че Шекспир никога не е пътувал извън Англия. В някои от пиесите личат задълбочените знания за Италия, родината на семейството на Амелия, познанията й по лов със соколи, хлебарството и на еврейския език.

"След като нашият свят става все по-малко расистки, сексистки и догмите започват да падат, идва времето да узнаем истинската история за Амелия Басано", изтъква Джон Хъдсън.

Много хора споделят мнението на автора, като съвсем не е случайно присъствието на Емилия в "Отело" и на Басанио във "Венецианският търговец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай