Деян Донков излиза с "Карандила" в зала 1

Моноспектакълът „Камбаната” е специалното събитие в Киномания

Деян Донков излиза с "Карандила" в зала 1 | StandartNews.com

Деян Донков дочака софийска премиера на моноспектакъла си „Камбаната“. Топ актьорът излиза на 26 ноември в зала 1 на НДК в програмата на Киномания. Той изигра представлението за първи и единствен път през лятото в Античния театър на Пловдив, но заради усложнената ситуация едва сега ще го гледаме в столицата. Постановката по едноименния роман на Недялко Славов е за сложния път на бивш затворник с две убийства. Изповедта за катарзиса и духовното просветление на Вено и за вярата му в Бога, звучи покъртително. Партньори на Донков са музикантите от оркестър „Карандила“. Той изпълнява и страхотно парче по стихове на Недялко Славов, посветени на циганската любов. 

„В Пловдив не успях да пея на живо, тъй като финалът, когато трябва да звучи композицията, е толкова потресаващ, че се разревах“, споделя Донков, който се разбира с ромите още от видинското си детство край Дунав. Той смело се впуска в поредното сценично приключение, търсейки и кинематографично въздействие чрез 3D мапинг, а цялата атмосфера е изпълнена с мистика и поезия, като не липсват и комични реплики. В образа на ромката Лейла, която е голямата любов на Вено, е Пламена Иванова. Сценографията е на Никола Тороманов, музиката на Петя Диманова, хореографията - Деян Георгиев.

Най-новият филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки“ открива 35-то издание на Киномания. „Важно е да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот“, обясни пред журналистите Владимир Трифонов, програматор на фестивала. Френските филми представи Пиер Колио - директор на Френски институт в България.  Началото е на 19 ноември в „Люмиер” с „Анет” с Адам Драйвър и Марион Котияр.

„Парадоксално е, но пандемичната криза направи изключително богата 2021 година, тъй като много филми, които не успяха да излязат през 2020-та, имат премиера сега. Ние ще покажем 7 нови и  изключително емоционални филми. В този период на насилствен сън имаме нужда от нещо, което да ни разтърси. Жените са в центъра на нашата селекция, те не се колебаят да въплътят тези емоции”, каза Пиер Колио и допълни, че е подготвена и секция с виртуални филми, която ще видим в продължение на 3 дни в НДК.

Италианският културен институт също е сред традиционните партньори на Киномания. Тази година италианското кино ще бъде представено с филм, посветен на великия композитор Енио Мориконе – „Маестро Енио Мориконе“ на Джузепе Торнаторе и със съвсем новия „Царят на смеха“ с Тони Сервило.

В последните няколко години Киномания в изпълнение на своята социална мисия партнира и с Фондация „Светът на Мария”, която помага да се подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Киномания и фондацията реализират съвместно специално събитие в рамките на фестивала – единствена прожекция на филма „Пътуване към мечтата“, посветен на Международния ден на хората с увреждания.

Поли Генчева - режисьор на документалния филм за последното изкачване на Боян Петров „Отново съм тук“, чиято премиера ще е в рамките на Киномания, сподели: „Филмът за Боян беше дълъг творчески и снимачен процес. Отне ни около пет години да го завършим. Беше замислен като телевизионен формат, но и личността на Боян, и всичко, което се сучи с него, а и целият материал, който имахме, не позволяваше да се сместим в 55 минути“.

Едно от големите филмови събития на фестивала е българският филм „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев с много обичани български актьори. Да го представят заедно с режисьора дойдоха малкият Ален Ангелов, Свежен Младенов и Симона Халачева.

 „Това е романтична комедия за семейството, приятелството, за прошката, за любовта, за всички хубави и тъжни моменти, които преживяваме”, сподели режисьорът Ивайло Пенчев. Най-малкият актьор във филма - 9-годишният Ален Ангелов, бе категоричен, че това е любимият му филм от общо трите, които е снимал до момента и благодари за грижите и помощта от страна на целия екип. „Не мога да изразя колко е хубаво да снимаш филм, наистина!”, емоционално добави той.

 Хермина Азарян – един от организаторите на Киномания - направи селекция и на други интересни заглавия в програмата: „Герой“ на режисьора Асгар Фархади, който спечели голямата награда в Кан и е иранското предложение за „Оскар”, филма на режисьора Джан Имоу „На ръба на риска“, „Белфаст“ на Кенет Брана, който е един от претендентите за „Оскар”, филма, посветен на Арета Франклин – „Респект“, проследяващ началото на творческия й път, „Най-лошата личност на света“, за който актрисата Ренате Рейнсве взе награда за женска роля в Кан, „Островът на Бергман“, „Последният автобус“ с Тимъти Спол и „Херцогът“ с Хелън Мирън и Джим Бродбент. Киномания ще припомни и късометражния „Човешкият глас“ с Тилда Суинтън по пиесата на Жан Кокто.

Киномания 2021 ще се състои от 18 ноември до 5 декември в пространствата на НДК - зала 1 и кино „Люмиер”, както и в Дома на киното, „Одеон“, „Влайкова“, зала „Славейков” на Френския институт, Г8 и Евросинема. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай