Детството и мъдростта преплетени в приказка

Детството и мъдростта преплетени в приказка | StandartNews.com

София. Детска книга с мъдрите послания на миналите поколения, преплетени в реални случки от живота на малките палавници, се появи на родния пазар. "Умно дете си ти, Тино!" е първата литературна творба на бизнес дамата Нели Беширова.

"Исках да предам на моята дъщеря всички добри неща, които съм научила от моя дядо Стефан и които са полезни за всеки един човек по пътя му към зрелостта", разказва авторката. Според нея днешните деца имат необходимост да научат повече за изконните човешки ценности, защото много от тях израстват във виртуален свят на измислени герои от електронни игри и анимационни филмчета. Светът върви напред и технологиите се развиват не с дни, а с часове, но нищо не може да се сравни с удоволствието да държиш истинска книга, да разлистваш хартиени страници и да усещаш аромата на печатарското мастило, е мнението на Нели Беширова. Духовната наслада от четенето е това, което трябва да предадем на децата си, смята бизнес дамата.

В "Умно дете си ти, Тино!" липсват киборги, вампири, върколаци, феноменални левитиращи момченца и гениални мутирали получовеци. Главните герои - дядо Стефан и внучето му Тино, попадат в съвсем реални житейски ситуации - в детската градина, на село, в магазина, у дома. Дядо Стефан му разказва поучителни истории, свързани с конкретния проблем, който детето трябва да реши само.

В деветте глави става дума за любов, упоритост, лъжа, завист, гняв, стремеж за успех, както и за социални различия. Но всичко е разказано така, както ние в детството си сме възприемали уроците на живота - с добри думи, усмивка, със забавни, но и философски притчи и истории.

"Тук съм, до теб, за да ти дам корени и крила" - казва дядо Стефан на Тино.
"Ще се радвам тази книга да е интересна и полезна както за децата, така и за техните родители, които ще си припомнят важните неща в живота", казва още Нели Беширова.

Прекрасните цветни и пълнокръвни илюстрации са дело на две млади художнички - Кристина Иванова и Цветелина Крумова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай