Деница Дилова с обяснение в любов към литературата

„Себеподобните“ разкрива живота ни в Мета

Деница Дилова с обяснение в любов към литературата | StandartNews.com

„Себеподобните“, новият роман на Деница Дилова /“Сиела“/, е фин, но точен разрез на едно възможно и неизбежно бъдеще. Талантливата авторка /“Дневният живот на нощните пеперуди”, „Безумецът от Таро”, „Тънкости на приготвянето”, „Перфектна колода“/ се завръща с пророческия сюжет –  любовно писмо и откровение към книгите и четенето.

В близкото бъдеще последствията от сегашното настояще са прострели пипалата си навсякъде, светът е Мета и там милиарди успяват да открият щастието. Изкуственият интелект е на път да заличи професии, да поеме юздите на образованието, а хората извън виртуалната реалност сякаш постепенно изпадат от обществените редици. Сред тези несретниците се нареждат и онези вечно влюбени в книгите, отказващи да напуснат царството на литературата. Там живее и младият учител Адриан Шулга – затворен и меланхоличен интелектуалец, чието сърце бие с ритъма на разлистена страница. И чийто единствен начин да опознава околните е да открива забравените им писма в книгите, които заема от библиотеката. Случайно открита бележка го отвежда до мистериозната Виктория, която, подобно на поезията, която така обича, носи радостта и страданието. Тя се появява и изчезва също така загадъчно, но променя живота на Адриан завинаги. В книгата на тяхната история всеки читател чете различна история с различни герои.

Майсторски и оставяйки достатъчно свобода на читателя, Деница Дилова успява да съчетае безкомпромисен социален коментар към днешното общество и да предложи богата плетеница от произведения на изкуството, втъкани в повествованието. Реалистична, безкомпромисна, мъдра и пропита с фина ирония, „Себеподобните“ оголва човека и доказва, че в която и вселена да се намира той, стремежът му към любовта и щастието няма да умре. И именно това е изкуството, което го възвисява. 

Деница Дилова, която е братовчедка на Любен Дилов-син, е израснала в семейство на художници и обича да рисува илюстрации към творбите си. "Мислих, че ще стана художник, но в един момент започнах да пиша и си казах, че писателят е художник, който го мързи да рисува", с усмивка споделя тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай