Чужди кинаджии харесаха Валери Йорданов

Актьорът участваше в работилница за сценарии на фестивала в Кан

Чужди кинаджии харесаха Валери Йорданов | StandartNews.com

Синът на Карлос Саура оцени текста на хъша "Наричай ме Шекспир"

София. Валери Йорданов е спечелил комплименти от мастити кинаджии за новия си проект "Наричай ме Шекспир", който представи на фестивала в Кан. Участието му, което е трето за България, стана ясно тези дни. Идеята за филм на Валери е била избрана за участие в работилницата за сценарии - ScriptEast, която се провежда за осми път.

Програмата за "трениране" е създадена специално за автори от Централна и Източна Европа. Валери е преборил общо 364 кандидати. Неговият текст се оказва един от 10-те най-добри. Сред журито, които избират отличниците, е и Антонио Саура, син на световноизвестния испанец Карлос Саура. Победител стана чешкият Merican chick на Евита Наушова и Виктор Тауш. Авторите прибраха солидната награда от 10 хиляди евро.

Работата по сценариите продължава близо година и в нея са ангажирани едни от най-добрите в сферата. Валери е работил с Том Айбрънс и Бен Хопкинс. Избраните проекти и техните ментори си направиха финална среща на Ривиерата. Историята на Валери е за попаднало в лапите на мафията момче, което иска да промени съдбата си чрез участие в състезание за рецитиране на монолози на Шекспир.

Валери е третото български присъствие на кинофестивала в Кан, който завърши в неделя. Камен Калев беше част от омнибуса "Мостовете на Сараево", в който 13 режисьори, сред които и самият Жан-Люк Годар, снимат късометражни филми на тема за Първата световна война. Самуел Финци е в ролята на Франц Фердинанд. Той разказа, че премиерата е преминала при пълна зала. "Трудно е да се угоди на всички вкусове. А може да се окаже и лесно, защото има 13 възможности", беше лаконичният коментар на актьора за "Денят започва с култура" по БНТ1.

В късометражната селекция пък беше лентата с Милица Гладнишка Janne of Love. Сценарист и режисьор е Вилма Карталска заедно с Радко Савов, а продуценти са "Червена точка 6".

83-годишният Жан-Люк Годар отказа да присъства на суматохата край Ривиерата, макар там да беше представен новият му филм "Сбогом на езика", с който режисьорът дебютира във формат 3D. Журито все пак реши да му даде награда. Основоположникът на новата вълна във френското кино я подели с един от най-младите участници в Кан - 25-годишния канадец Ксавие Долан и неговия филм "Мама". "Не посещавам Кан. Сегашното кино говори на език, който е различен от моя. Критици, продуценти, официални лица - за мен всички те са от друга планета. Разговорите им не струват пукната пара", обясни Годар. Ето какво каза още той пред швейцарска телевизия. Интервюто беше завъртяно в сутрешния блок на БНТ1.

Годар: Ако имате айфон - сте самотен

- Много хора в Кан казват: "Годар идва!"

- Не, не. Вече съм бил там.

- Ами ако ви потропат на вратата и ви помолят отново да отидете?

- Ами нищо, трябва само да гледат филма и да кажат дали го харесват. Това е.

- Ако ви донесат "Златната палма", тук все пак ще я вземете?

- Не, не бих го направил. От чисто чувство за противоречие. Няма защо да се чувстват принудени да дават малка награда за нечие творчество. Имам вече 5 или 6, дори "Оскар". Данъчният ми консултант го видя и попита дали може да го вземе. Казах му: "Разбира се".

- И "Палмата" ли бихте му дали?

- Преди 30-40 години много я исках. Тогава щеше да ми достави удоволствие, но онова време беше болезнено. Доволен съм, че си спестявам тази болка в наши дни.

- Нима сега свободата е по-голяма?

- Днес младите са изгубени. Ако имате айфон, значи сте самотен. И ако сте самотен, имате нужда от компанията на друг. Но личната връзка между двама души вече я няма. SMS означава - save my soul ("Спасете моята душа").

- Казвал ли сте си някога, че сте гений?

- Не, никога.

- Тези, които не ви харесват, твърдят, че се подигравате на света. Това забавлява ли ви, или ви дразни?

- Обичам провокацията. Или, както се казваше навремето, спора.

- Важното е винаги да се противоречи, нали? Пол Валери казва: "Мисли обратното!"

- Точно така. Казвай и мисли противното. Противоречие - това означава една реч против друга.

- Вашата съпруга веднъж каза, че на гроба ви ще пише: "Напротив."

- Да. Така ще бъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай