Четири злата за грациите на Роберта

От тригодишни до майки са част от известния балет

Четири злата за грациите на Роберта | StandartNews.com

За шеста поредна година децата от "Роберта балет" донесоха на България златни, сребърни и бронзови медали. Те се обкичиха с призовете на Световното първенство по танцово шоу и акробатичен танц, което се проведе между 14 и 19 май 2013 г. в гр. Пореч, Хърватия. Малките таланти стъпиха на почетната стълбица след надпревара с над 5000 участници от цял свят.

"Палавата топка" и "Лейди Чаплин". С тези солови изпълнения Рая Апостолова защити титлата си и стана световен и вице световен шампион. За пореден път талантите от "Роберта балет", хореографът Роберта Джурова и помощник- хореографът Мария Спасова вдигнаха високо летвата и се завърнаха с медали. Грациите на балета донесоха общо 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови приза от това състезание. За да постигат успеха, децата работят много упорито. "Много важно е заниманията на децата да са приятни за тях и да им е забавно", споделя Роберта Джурова, създател на балета и хореограф.

"Роберта балет" е основан през 1989 г. от самата Роберта - майстор на спорта по художествена гимнастика и магистър по балетна режисура, която експериментира в сливането на гимнастика и танц в едно. Първият самостоятелен спектакъл на балета ("Спасението") е направен през 1992 г. и се смята за революция в танцовото изкуство. Оттогава досега формация "Роберта" прави по минимум един самостоятелен спектакъл през годината и участва в много тв шоута, спектакли, празнични програми и клипове.

В момента в различните школи на балета танцуват деца от всякаква възраст - от 3-годишни до балета на майките. За тяхната подготовка се грижат основно Роберта Джурова и дясната й ръка Мария Спасова , която е в "Роберта балет" от 4-годишна, а днес вече преподава.

Въпреки спечелените награди "Роберта балет" все още има за какво да мечтае. Финансовата криза в държавата се отразява и на тяхната дейност. Поради липсата на собствена база в момента състезателките се подготвят във физкултурен салон на столично училище, където обаче не могат да се похвалят с лукс и удобства. Балетът трудно покрива и разходите за пътувания. Преди всяка изява групата се опитва да си осигури спонсор, но в повечето случаи неуспешно. Клубът не може да си позволи разходи за декор, лекар или видеозаснемане. Това се случва единствено благодарение на отзивчивите родители, които помагат във всичко. "Трябва да се полагат повече грижи за българските деца, защото те са изключително талантливи", споделя Роберта. И допълва "Представяте ли си, щом сега нашите деца взимат толкова много награди, какви чудеса ще се случат, ако имат нормални условия на подготовка, а хореографът да мисли само за творчеството си?" През това лято "Роберта балет" ще отпразнува 24-и рожден ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай