Четем "Аз съм Сириус" на Ваня Петкова

Антологията на голямата поетеса излезе за 80-годишнината от рождението й

Четем "Аз съм Сириус" на Ваня Петкова | StandartNews.com

„Аз съм Сириус“ – антологията на голямата поетеса Ваня Петкова /“Книгомания“/, която излиза за 80-годишнината от рождението й, беше представена на артистична вечер в Клуба на журналистите. Особено любопитен беше мултимедийният филм на Джоузеф Ал-Ахмад, внук на Ваня Петкова, с абсолютно неизвестни моменти от живота и творчеството на авторката. Сред аплодиращите събитието бяха посланици, политици, артисти, издатели, представители на медиите. Честването ще продължи до края на 2024-а, преминавайки през много градове на страната, като освен на книгата, ценителите ще се насладят и на изложба от 33 невиждани рисунки на поетесата.

„Аз съм Сириус“ съдържа пет глави със 100 подбрани лирически творби от последните и първите книги на авторката. Обърнато наопаки по хронология, началото е всъщност краят – „Пиратски стихове“. Това е заглавието на сборника с финалните произведения на Ваня Петкова, написани в Родопите. В „Аз съм Сирус“ са както някои от най-бунтарските й стихове, така и нейни работи от „Синята книга“ в стил „маринистика“. Последната глава в премиерното издание, „Сбогуване“, е писана в началото на кариерата й, но е толкова пророческа, че съставителите решават да завършат с нея. Между началото и края са космическите, любовните и патриотични стихове на Ваня Петкова.  Тук са редове и от нашумялата през 1967-а „Грешница“, и от „Страсти“ - читателят се потапя в силната химия на еротиката, в изневярата и прошката, в тихата кротка любов и мимолетната бурна, в емоциите край семейното огнище и наследниците, в несподелената емоция с всичките й разочарования. „Венсеремос“ е вечната борба на доброто и злото, черното и бялото, битката против расизма и ксенофобията, и в крайна сметка - победата на справедливостта. „Арменска песен“ е посветена на страданията на арменския народ и неговата свещена земя Армения.

Викът от Космоса пронизва с рими и непредсказуеми метафори въздуха, разцепва на две морета и реки. Силните афоризми вдигат баловете на вълните в океана, предизвиквайки истинско цунами от стихове. И целият този бурен дуел на думи се укротява в пазвата на най-нежната любовна лирика, криеща зад завесата на паравана еротиката на душата и тялото. Космос, земя, пирати и море, войни, любови, светици и блудници, разочарование и възхвала, проклятие и благословия, приятели и врагове и много Истини – това е най-новата стихосбирка на голямата Ваня Петкова, която си отива през 2009 година. Неслучайно критиците я определят като „амазонката“ на българската литература.

Най-необичайното в „Аз съм Сириус“ е, че книгата е илюстрирана от самата авторка, която приживе е изключително талантлив художник, предимно портретист. Намерените в нейния архив рисунки, графики, скици и картини са включени в антологията и разкриват неизвестната й страна.

Няколко от стихотворенията, включени в стихосбирката, са и текстове на известни песни, станали хитове - „Обичам те“ по музика на Асен Драгнев, „Арменски очи“ - великолепната композиция на Хайгашод Агасян в негово изпълнение, „Зайчето“ на Ники Томов и „Дисонанс“...  Група „Фактор“ също имат хит по стихотворението „Влюбена в мен“. Хитът на 70-те по стихотворението „Старите камбани“ е изпят от Йордан Марчинков и държи класацията „Мелодия на годината“, „Любовта на Юнгата“ и „Старият Барба“ са вечните шлагери на Маргрет Николова по музика на Йосиф Цанков.

Съставители на сборника са Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад – дъщерята и внукът на поетесата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай