Чешки драматург идва за премиера в Народния

Петер Зеленка ще се поклони за „Теремин: музика, любов и шпионаж“

Чешки драматург идва за премиера в Народния | StandartNews.com

Прочутият чешки драматург Петер Зеленка гостува в Народния театър на 29 и 30 май. Тогава са премиерите на неговата пиеса  „Теремин: музика, любов и шпионаж“. Режисьор на спектакъла за камерната сцена е Валентин Ганев. Историята на великия изобретател, музикант и двоен агент Лев Теремин е истинска комедия с привкус на трагедия. В главната роля влиза младият Стефан Додуров, пред публиката излизат Йосиф Шамли, Деян Ангелов, Стефан Къшев, Стефания Колева, Руси Чанев, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Гергана Змийчарова...  Художник е  Красимир Вълканов, музиката е на Слав Бистрев, а Николай Гундеров е дясната ръка в режисурата на Валентин Ганев, който също участва в постановката.

„Пиесата е с много двойни дъна. Личността на Лев Теремин предизвиква сълзи – жесток човек, неспособен да общува с близките си, крайно несправедлив към тях, нараняващ емоционално съпругата приятелите си. На финала обаче зрителят си дава сметка защо Теремин е точно такъв – животът му е същински ад. Той е бил двоен агент и е имал дарбата да прозира отвъд видимото на нещата и събитията“, разказва Петър Зеленка. “Една от темите е какво знаем ние за действителните намерения на хората, за техните мотиви. Приемаме за даденост, че всеки изобретател би трябвало да се гордее със своите творения, но защо не допуснем, че той по принуда е изобретявал и мрази работата си. Въпросът е може ли наистина човек да изобретява с примка на шията, възможно ли е да заповядаш на някого да бъде гений. Ето това пита тази пиеса”, добавят световноизвестният драматург. Зрителите ще видят и чуят, а може и да опитат звука на няколко действащи Тереминвокса. Единият от тях е подарък за екипа от Петър Зеленка. Тереминвокс е безконтактен музикален инструмент,  прародител на днешния синтезатор и в по-широк смисъл родоначалник на електронната музика. През 2019-а изобретението навършва 100 години.

Валентин Ганев и неговият екип обещават много музика и изпълнена с обрати криминално-любовно-шпионско-политическа театрална игра. И също като главния герой на пиесата, Теремин,  са готови да сключат сделка с дявола, за да я постигнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай