Берлинале 70 – животът ни през очите на киното

Еко дебати, звезди и ловци на автографи са в задължителната програма на фестивала

Берлинале 70 – животът ни през очите на киното | StandartNews.com

Равносметката за 70-то юбилейно издание на Берлинале е абсолютно положителна. Дори чудовищният атентат в Ханау не успя да помрачи фестивала. Интересът към Берлинале расте, за което говори увеличеният брой на продадените билети, достигнал нов рекорд.  Този зрителски и комерсиален успех е още по-показателен при условие, че фестивалът категорично отстоява мисията си на политически и социално ангажиран форум. Той се интересува не толкова от блясъка и звездите, с които неизменно свързваме киноиндустрията, колкото от възможността да погледнем съвременния свят през очите на киното. Досега повече от четвърт милион зрители са минали през фестивалните зали, което означава, че до финала на Берлинале бройката им ще надхвърли рекордните половин милион.

Берлинският филмов фестивал показва отговорността на културата и филмовата индустрия за постигане на целите за устойчиво развитие. Темите за равенството, свободата, социалните и сексуалните роли, за любовта, емпатията или тяхната липса, за шансовете в живота намират отражение не само във филмовите сюжети, но и в поредица фестивални събития. Не само дискусиите, пресконференциите и публичното представяне на филмите, но също и най-бляскавите коктейли минават под мотото на екологичното и щадящото околната среда поведение и вникване в предизвикателствата, които носи бъдещето. Именно Берлинале защитава името си на най-сериозния кинофестивал в света, където чрез 342 заглавия от 71 страни (селектирани от десет хиляди ленти) се представят звездни и непознати кинематографисти, дълбоко интимни и мащабни киноистории. Определено преобладават мрачните краски, тъжните настроения, дълбоките емоции, които винаги са подхождали на Берлин. Те обаче са и в унисон със съвременното светоусещане, все по-лишено от илюзии и наивни надежди. Дори „Потсдмерплац“, където традиционно се провежда фестивалът, носи не толкова празничен блясък, колкото знаците на динамичното време, пълно с неочаквани промени, фалити на търговски обекти и никнещи строителни площадки.

Въпреки това Берлинале 70 съвсем не е лишен от звезден блясък. Всяка вечер световни кинопремиери привличат тълпи от ловци на автографи към червения килим пред фестивалния „Берлинале Паласт“. След като Самуел Финци модерира откриването на юбилейното издание, председателят на конкурсното жури и носител на „Оскар“ Джеръми Айрънс сподели, че много се радва, че тук, в Берлин, го смятат за британски актьор. В годината на Брекзит британските звезди явно са на мода в Берлин: неотразимата носителка на „Оскар“ Хелън Мирън на 74 години ("Кралицата") получава Златната почетна мечка за цялостен принос. Филмът на откриването "Моята година на Селинджър" доведе в  Берлин голямата Сигорни Уивър и младата, но вече доста популярна Маргарет Куоли, която спечели доста фенове с участието си във филма на Тарантино „Имало едно време ... в Холивуд".

Много почитатели се стекоха и заради холивудската звезда Джони Деп („Карибски пирати“), който дойде в Берлин за световната премиера на драмата „Минамата“, където участва и като продуцент. Звезден блясък и истинско фестивално настроение донесоха също италианската звезда Роберто Бенини („Животът е прекрасен"), който не пропусна световната премиера на най-новия си филм „Пинокио", звездите от американския филм „Пътищата, по който не поехме“ Хавиер Бардем и Салма Хайек, която идва отново в Берлин след 25 години. Уилям Дефо ("Ван Гог - На прага към вечността") също отпразнува световната премиера на филма "Сибир". Всички те ще се състезават за наградите на фестивала, които ще бъдат обявени на 28 февруари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай