Бен Крос остава завинаги в България

Световният киноас и русенски зет, който почина от рак във Виена, ще бъде погребан у нас

Бен Крос остава завинаги в България | StandartNews.com

Бен Крос ще остане завинаги в България. Световният киноас ще бъде погребан у нас. Британският актьор, чиито път започва на 16 декември през 1947 година в Лондон, за да приключи на 18 август в една от болниците на Виена, неотдавна е завършил снимките във филма „Дяволска светлина“, чиято премиера е насрочена за 2021-а. До края на 2020-а трябва да излезе „Последното писмо от твоя любим“ – с последната главна роля на Крос. Той е трябвало да влезе и в "Кръв във Виена" на австрийският режисьор Робърт Дорнхелм, с когото са приятели още от 90-те покрай съвместната си работа във "Венецианският проект", а по-късно и в "Спартак".

Българската публика се сбогува с Бен Крос в „Останалото е пепел“ – драмата на Георги Костов, в която британецът е главният герой на старини, и в „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев. За малко да играе и централният персонаж в сериала на БНТ "Английският съсед", но е супер зает и препоръчва Лесли Грантъм. За огромно съжаление родното кино не успя да се възползва от факта, че международният маестро в седмото изкуство през последните 20 години живееше почти непрекъснато у нас и беше доказан българофил. Всякакви колебания в неговата лоялност и любов към страната ни бяха разсеяни през 2018-а – на същия този 18 август, когато Бен се ожени в Жеравна за любимата си Деана Бонева. Цялата церемония се случи по стар български обичай на поляната в местността Добромерица. Народната сватба беше изпълнена с автентични ритуали от фолклора ни, като всеки от тях имаше изключителна знаковост – от момента, в който юнаци с калпаци избръснаха лицето на младоженеца до забулването на младоженката. Така чуждоземецът с ирландски корени взе красавицата от Русе - сред хлябове, знамена, кумово дръвче, благословии и захранване… Гуру на венчавката беше Христо Димитров от ансамбъл „Българе“, в чиито спектакъл „Осмото чудо“ - оригинална комбинация от театър, филм, народни песни и танци, Крос се включи с огромна радост и навярно срещу символичен за холивудската му класа хонорар. През 2016-а той пое ролята на Джеймс Баучер – ирландският журналист, кореспондент на „Таймс“, който в края на XIX и началото на XX век посвещава работата си на българската кауза и остава да живее в София. На премиерата в НДК Крос дори произнесе реч на нашия език и разчувства зрителите до сълзи. „Вашите ритми са необясними за човек, който идва от Запад, но винаги съм бил запленен от тях. В света, в който живеем днес, е много лесно да забравим културата си история и да търсим това, което наричам „моментно задоволство“ и не изисква усилия. Ако не съхраняваме пламъка на традициите, ще изгубим връзката със себе си, а след това ще изгубим и националната си идентичност. Поддържайте жив този пламък - той е толкова вълнуващ, уникален и възхитителен. Бъдете горди, че сте българи“, каза тогава той и завърши словото с „Да живее България“.         

Първата поява на Крос на големия екран е през 1976 година – като танкиста Бинс в епоса на Джоузеф Е. Ливайн за Втората световна война „Недостижимият мост“ с Дърк Богард, Шон Конъри, Майкъл Кейн и Джеймс Каан. Но светът научава за Хари Бърнард Крос чак през 1981-а, когато филмът "Огнените колесници" печели четири награди "Оскар".

В актуалната класация на Би Би Си заема 19-то място сред 100-те най-велики британски продукции. За Бен следват "Първият рицар", "Стар трек", сериалът "Капитан Немо", „Механикът“, „Орденът“ и още десетки ленти в Англия и Холивуд. Но преди да стане прочут като олимпийския атлет Харолд Ейбрахамс в „Огнените колесници“, той е мияч на прозорци, сервитьор и главен дърводелец на Националната опера в Уелс и уредник на „Аликзандра тиътър“ в Бирмингам. Родителите му, ирландски католици от краен работнически квартал – са чистачка и портиер, който се труди и като прислужник.

Бен обаче винаги е знаел, че ще бъде актьор – още от училищните пиеси, където играе Исус Христос едва на 12. През 1970-а влиза Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. След завършването Крос се занимава активно с театър, но за кратко. Облича и костюма на Били Флин в мюзикъла „Чикаго“.

Крос, който е още режисьор, писател и музикант, идва в София за първи път през 2000 година, за да снима с Жан-Клод ван Дам. По това време той живее във Виена. Няколко месеца по-късно се връща заради участие в сериал, влюбва се в България и купува апартамент в столицата. Пак тогава среща и Деяна. "Започнах да пътувам из цялата страна. Видях колко е красива, видях живота в малките села, започнах да намирам приятели. Истинските ми приятели в България са музиканти", споделя той. А сред  тукашните му колеги, заставали пред камерите най-често с него в холивудски екшъни, е Георги Златарев от театър „Възраждане“, който пусна пост за скъпия си приятел. Сред музикантите пък най-големият му боен другар е Васил Петров, който записа цял албум с парчета по текстове на Крос. Двамата пяха заедно евъргрийни на Франк Синатра на арт фестивала „Аполония“ в Созопол. Крос е автор и на мюзикъла „Rage“, който се върти във Великобритания. Като стопроцентов космополит, артистът владееше свободно испански, италиански и немски език, а сред най-големите му успехи са двете му деца - Лорън и Тиодор, чиято майка е първата му съпруга Пенелъпи Бътлър. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай